Vedum om Frps regjeringsbrudd: – Kursen vil være det samme

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre frykter at en svekket regjering vil «sitte på nåden til et forsmådd Frp». Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror derimot man ikke vil merke noen forskjell.

LIKT: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror ikke folket vil merke noen forskjell på hvordan Norge styres.

– Det kan gi ytre Høyre mer makt og ikke mindre, sier Jonas Gahr Støre.

Han påpeker at de borgerlige partiene fortsatt har flertall på Stortinget og mener de må ta ansvar for politikken som blir ført.

– Frp kan ikke frigjøre seg fra snart syv år med høyrepolitikk som har ført til at vanlige folk får mindre å rutte med mens de rike drar fra, sier Ap-lederen.

Vedum: – Jeg tror ikke vi vil føle noen forskjell

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, tror imidlertid det norske folk ikke vil merke noen nevneverdig forkjell.

– Kursen vil være det samme Siv sa det rett ut, og Erna Solberg bekreftet det. Jeg tror ikke man vil føle noe forskjell i det hele tatt for hverken deg eller meg, eller folk i Norge, sier Vedum til NRK.

Sp-lederen forteller at han lenge har sett frustrasjonen i Frp.

– De er jo hovedansvarlig for kursen, og Siv har visst om denne hjemkomsten siden oktober. Her tror jeg nok det er Siv Jensen som har mistet kontrollen internt i regjeringen.

Støre: – Dette er dårlig nyheter for landet

– Erna Solbergs regjering har kollapset etter bare ett år, det borgerlige kaoset er komplett og det er dårlig nytt for landet. Mer krangel og uforutsigbar styring vil ikke løse problemene for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, sier Støre.

KAOS: Ap-leder Jonas Gahr Støre tror ikke Frp vil få mindre innflytelse utenfor regjeringen.

Han tror ikke Frp vil få mindre innflytelse utenfor regjering.

– Det er fortsatt Frp som vil være de som avgjør hovedretningen til regjeringens avgjørelser, ikke minst knyttet til budsjett. Jeg tror det kommer til å bli mer splid, mer polarisering og mer ytterligående politikk fra Frp, sier Støre.

Støre presiserer at de skal bruke alle muligheter til å fremme egne saker.

– Nå er det en mindretallsregjering, det skal vi bruke til å fremme våre forslag for å få avklart om det er åpent for flertall på Stortinget.

– Jeg tok Frp inn i regjering, nå tar jeg Frp ut igjen

Mandag ble det på en pressekonferanse klart at Fremskrittspartiet går ut av regjering etter seks år, to måneder og 20 dager.

– Jeg tok Frp inn i regjering, nå tar jeg Frp ut igjen. Jeg gjør det fordi det er det eneste riktige å gjøre. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse.

Det var hjemhentingen av en 29 år gammel terrorsiktet kvinne fra Syria som fikk begeret til å renne over for partiet.

Men mens Støre frykter konsekvensene av Frps utmelding, jubler hans allierte på venstresiden over beslutningen.

Frp går ut av regjering. Siv Jensen, Sylvi Listhaug, Terje Søviknes

Siv Jensen (Frp) annonserte sammen med sine nestledere Sylvi Listhaug og Terje Søviknes at Frp går ut av regjering mandag.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

SV, MDG og Rødt: – Gode nyheter

SV-leder Audun Lysbakken mener det er Stortinget, og ikke ytre Høyre som får mer makt.

Muntlig spørretime i Stortinget

SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget nå får mer makt.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Frp er avslørt som et parti for den økonomiske eliten og ikke et parti for folk flest. Dette er et forsøk på å reise seg før valget, men jeg tror ikke det kommer til å virke. Det skjer fordi Frp synes synd på seg selv. De sitter i en regjering som har blitt upopulær, og Frp forsøker å redde seg selv, sier Lysbakken til NRK.

Han mener det gir muligheter for omkamp i Stortinget i flere saker der regjeringen til nå har hatt flertall.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er fornøyd med at Frp går ut av regjering, og mener det skyldes at regjeringsdeltakelsen har gjort «Frps upopulære politikk tydelig for alle».

– Frps ledere har blitt godt vant med å bruke statsrådspostene som utspillsplattform og å kjøre svarte ministerbiler. At Frp mister denne makta er bra for landet, sier han.

Moxnes sier også at det politiske landskapet er endret i og med Frps uttreden fra regjeringen.

– Dette gir muligheter for å få flertall for å stanse regjeringen i viktige saker. Her kan det skje ting med Frp ute av regjering.

MDG spente på endringer i klimapolitikken

– Vi gikk til valg på å kaste FrP ut av regjering i 2017. Dette er en god dag for Norge, sier Une Bastholml, nasjonal talsperson for MDG.

Hun mener Frp har vært en «klamp om foten» i klimapolitikken og flyktningpolitkkken til regjeringen.

– De går i realiteten ut av regjering på en sak som handler om å respektere menneskerettigheter, folkeretten og barnets beste. Det sier ganske mye om Frp.De har gjort Norge mindre solidarisk med barnas fremtid og mennesker i nød.

– Det blir veldig spennende å se om Erna Solberg vil sette klima, barns beste og natur høyere enn hun har gjort til nå, sier hun.

Erna Solberg tok også opp diskusjonen om å hente hjem IS-kvinnen og hennes to barn i talen sin.

Erna Solberg tok også opp diskusjonen om å hente hjem IS-kvinnen og hennes to barn i talen sin.

Solberg: – Håper på fortsatt nært samarbeid

Siv Jensen var på pressekonferansen klar på at statsminister Erna Solberg (H) fortsatt er den rette til å lede landet til tross for at partiet nå går ut av hennes regjering.

Solberg holdt etter Frps kunngjøring en pressekonferanse der hun roste partiets innsats med å styre landet, og ramset opp Frps seire i regjering.

– Jeg vil takke Frp for den jobben de har gjort både i regjeringen og på Stortinget for å finne gode politiske løsninger, sa statsministeren.

Nå håper statsministeren at samarbeidet skal fortsette også etter at Frp har valgt å gå ut av regjeringen.

– Jeg håper at Frp vil fortsette et nært og konstruktivt samarbeid på Stortinget, slik at retningen for landet blir god og forutsigbar. Og på den måten kan vi sikre gjennomslag for mer politikk som vil være bra for Norge og folk flest i årene som kommer, sa Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger