Støre om dommen mot staten: – Jeg skjønner at mange reagerer

Torsdag fastslo Oslo tingrett at Anders Behring Breivik har blitt utsatt for nedverdigende behandling i fengselet. Jonas Gahr Støre forstår at mange reagerer på det.

Jonas Gahr Støre (Ap)

VARSOM MED Å KOMMENTERE: Jonas Gahr Støre sier han respekterer rettsprosessene og at dommen ikke er rettskraftig.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

–Jeg hørte den ene rammede fra Utøya i dag tidlig, og mange andre. Jeg tror vi skal ha stor forståelse av at for dem er dette et sterk døgn å oppleve, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i Politisk kvarter på NRK P2.

Anders Behring Breivik fikk medhold i deler av det sivile søksmålet mot staten. I dommen står det at Skien fengsel og Ila fengsel og forvaringsanstalt krenker menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel tre, som gjelder umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Isolasjonens lengde og mangelfull begrunnelse for tiltaket er beskrevet som noen av de avgjørende momentene for dommen.

Eskil Pedersen reagerte sterkt

– Hva er din reaksjon på at terroristen vant en sak om soningsforhold mot staten?

– Vi respekterer at vi har rettsprosesser her. Dette er ikke en rettskraftig dom, og det kan kanskje komme en anke. Derfor skal jeg være varsom med å kommentere selve dommen, svarer Støre.

Det er nå snart fem år siden angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen sa til NRK etter at dommen ble kjent at han er opprørt over at Breivik vant fram i søksmålet mot staten.

– Jeg ble veldig overrasket, sint og ganske opprørt. Jeg tror mange føler det litt som et slag i magen, sa Pedersen.

Dømt for umenneskelighet

Ylva Helene Schwenke (19) ble skutt fire ganger på Utøya. Hun håper staten anker dommen.

– I teorien mener jeg alle burde bli behandlet med respekt, men i dette tilfellet er det veldig vanskelig å være objektiv. Jeg vet det er mange som føler det som et overgrep, og jeg er forbanna på deres vegne, sier hun.

Ap-leder Støre har stor forståelse for reaksjonene som kommer.

– Jeg vil jo si på en dag som denne, når den norske stat dømmes for umenneskelighet overfor dette mennesket, så skjønner jeg at det er mange som reagerer. Hva er det da igjen av ord i forhold til hva som skjedde 22. juli? sier Støre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger