Hopp til innhold

Støre om de tøffe forhandlingene: – Jeg tar ingen for gitt

Ap-leder Jonas Gahr Støre har snakket med Sp-leder Vedum og SVs Lysbakken om veien videre etter valget. SV-leder Audun Lysbakken regner med å møte Støre til samtaler før helgen.

Støre på vei ut av boligen på Ris dagen etter valget

DIREKTE: Se NRKs sending om valget, dagen derpå.

Valget er over, men en ting er fortsatt uavklart: Hvem skal sitte i regjering de neste fire årene?

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker seg en flertallsregjering, bestående av Ap, Senterpartiet og SV. Støres hodepine er at Senterpartiet står fast på at de ikke ønsker å gå i regjering med SV.

Dagen derpå møtte landets kommende statsminister pressen utenfor boligen sin på Ris på Oslos vestkant. Støre sier, noe betenkt, at han nå er klar til å flytte inn i statsministerboligen.

– Det er jo barndomshjemmet dette, men vi får forberede oss på det. Det blir ikke bare-bare å flytte herfra. Jeg har vokst opp her, sier Støre.

Støre røper at han så smått har begynt på de tøffe forhandlingene med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken.

– Har du snakket med Vedum?

– Ja, både han og Lysbakken, svarer Støre, som samtidig nevner han ennå ikke har snakket med Rødt eller MDG.

På spørsmål om hvordan han skal få Senterpartiet til forhandlingsbordet, sier Støre at han skal «begynne med å lytte».

– Dette er første runde. Nå skal vi ta inn over oss det spennende mandatet vi har. Jeg tror vi kan få til mye, og går inn i disse samtalene med optimisme, sier Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarer på om han vil flytte fra barndomshjemmet på Ris i Oslo.

Tar ingen for gitt

Senterpartiet har hele veien vært tydelige på at de ikke ønsker å gå i regjering med SV. På spørsmål om konflikten sier Støre at det er «utfordringer når ulike partier skal finne løsninger».

– Men det er mer som forener oss, enn som skiller oss. Vi må jobbe for de store sakene, som klima og miljø og de store forskjellene i landet, sier Støre,

– Vedum har fortsatt ikke sagt at han vil sette seg ned for å snakke med SV. Tar du han for gitt her?

– På ingen måte. Jeg tar ingen for gitt. Det er derfor jeg skal snakke grundig med dem.

Støre fikk også spørsmål om en mindretallsregjering med Senterpartiet «i det hele tatt ligger på bordet».

– Det som ligger på bordet for meg nå er å sette meg ned med alle partiene som utgjør et flertall, og ha samtaler med dem. SV og Sp er de to samarbeidspartnerne vi ser for oss, og så vil vi lytte til de to andre.

Støre på vei til jobb dagen etter valget

Et samlet pressekorps møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei til jobb tirsdag morgen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Regjeringen er først og fremst et middel

Trygve Slagsvold Vedum sier på sin side han er innstilt på et regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

På spørsmål om han stenger eller åpner døren for SV, gjentar Vedum sine tidligere uttalelser.

Stortingsvalg 2021. Valgvake for Senterpartiet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holder armene åpne for Arbeiderpartiet – men ikke SV.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Vi vedtok på landsmøtet i juni at det vi ønsker er et samarbeid mellom Ap og Sp. Det er også den holdningen vi går inn med i samtaler med partiene, sier Vedum til NRK.

– Men er det ikke lettest å sitte i en flertallsregjering?

– I Stortinget skal man finne løsninger på problemer hver dag. Vi mener at det er mulighet for gode løsninger i krysningspunktet mellom Sp og Ap. Regjeringen er først og fremst et middel for å få endre politisk kurs, uttalte partilederen.

Vedum og Støre skal snakke mer sammen i morgen, onsdag, la Vedum til.

Senterpartiet først

I løpet av formiddagen skal Støre i gang med «uformelle samtaler» med de mulige regjeringspartnerne. Rekkefølgen på samtalene gir en viktig pekepinn når det gjelder maktforholdet på rødgrønn side de neste årene: Senterpartiet (13,6 prosents oppslutning) først, deretter SV (7,5 prosent).

Støre er tydelig på at det kan ta tid før en ny regjering er på plass.

– Vanligvis i Norge skjer et regjeringsskifte i midten av oktober, men det er ikke tvang. Trenger vi lengre tid, så tar vi oss lengre tid, sier Støre.

Han sier partiledelsen kommer til å stå sentralt i dette arbeidet fremover.

Både Ap og SV har sentralstyremøter klokken 14 i ettermiddag. Sp har imidlertid ikke noe sentralstyremøte tirsdag. Støre fikk også spørsmål om han har gjort seg noen tanker om det.

– Vedum skal tilbake til Stange nå, det fortjener han. Alle partiene har gode ordninger for å gå gjennom valgresultat. Vi har god tid nå, sier Støre.

– Møter Støre «før helgen»

SV-leder Audun Lysbakken møtte pressen i vandrehallen på Stortinget. En fornøyd SV-leder sier deler av dagen skal brukes til å feire valgresultatet med kake i partilokalene på Tøyen i Oslo.

Lysbakken sier SVs mål er å etablere en rødgrønn regjering. Han er samtidig tydelig på at det blir «politikken som avgjør». Lysbakken listet deretter opp flere saker som blir viktige i regjeringsforhandlinger, som klimapolitikken.

– Sakene er det viktigste, ikke posisjonene i politikken. Blir det ikke godt nok samarbeid er vi også klare for å gå i opposisjon.

Lysbakken sier han allerede har vært i kontakt med Støre.

– Vi snakket sammen i natt, og hadde kontakt på SMS i dag. Vi ble enige om å møtes i løpet av ikke så altfor lenge, så tar vi det derfra, sier Lysbakken, som senere legger til at dette møtet kommer til å skje «før helgen».

– I første omgang er det Jonas som har utspillet, siden det er han som blir statsminister. Vi snakker separat i første omgang, så snakker vi flere sammen senere.

SV-leder Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han sier samtidig at det er behov for å «puste ut» og «sove litt» før man går i gang med reelle forhandlinger.

– Vi er ikke i gang med samtaler om politiske løsninger. Men Jonas vet godt hva som er viktigst for SV. Vi begynner ikke å snakke sammen først nå, vi har snakket sammen over lang tid.

Lysbakken sier han har tenkt på hvilke statsrådsposter han ser for seg i en eventuell regjering, men ønsker ikke å kommentere dette nærmere nå.

– Skal være vanskelige å forhandle med

SV-lederen sier han også har en god tone med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Lysbakken sier han forventer at det også blir reelle forhandlinger med Sp på et tidspunkt.

– Jeg snakket med Trygve (på Debatten) i natt. Det var hyggelig. Nå er vel han på vei hjem til Stange. Etter sentralstyremøtet i dag skal jeg også dra hjem.

SVs forhandlingsdelegasjon skal nedsettes av landsstyret om halvannen uke, sier Lysbakken.

– Det er kun Senterpartiet som kan svare for hva de ønsker. Vårt signal er klart, og det er at det ikke finnes en ny regjering uten SV, så alle som vil ha en ny regjering må forholde seg til oss, sier Lysbakken, som viser til at han har matematikken på sin side når det gjelder en flertallsregjering.

– Dette handler om å telle til 85, og du kommer ikke dit uten å telle med SV.

Lysbakken påpeker samtidig at det ikke er noen hemmelighet at SV og Sp har ulikt syn på en del ting.

– Hva må SV ha gjennomslag for å gå i regjering?

– Det viktigste for oss er helheten når det gjelder ulikhet, klima og miljø, sier Lysbakken, som samtidig sier han har forståelse for at pressen ønsker et mer konkret svar.

– Vi skal være vanskelige å forhandle med, men vi skal være harde på en vennlig måte. Det tror jeg vi får til.

– Åpent

I løpet av dagen skal Støre også bruke tid på å snakke med fylkeslagene og stortingsrepresentantene.

Støre har også varslet samtaler med Rødt og MDG. Rødt har hele veien vært tydelige på at de ikke ønsker å gå i regjering.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier han tror Støre kommer til å jobbe hardt for å få SV inn i regjering. Takvam er spent på utfallet.

– Det er åpent, og det er stor politisk forskjell i strategi mellom disse partiene, med Sp og SV som motpoler, sier Takvam.

Han tror spørsmålet om stopp for oljeleting kommer til å bli det tøffeste forhandlingspunktet, i og med at det er her uenigheten mellom Sp og SV er størst.

SV kritiske til SP-utspill

Det er på det rene at valgseieren bare er første steg på veien for Støre. Det neste steget blir å forene Senterpartiet og SV. Førstnevnte parti har vært tydelige på at en mindretallsregjering med Ap er å foretrekke.

Dagen derpå begrunnet Sps parlamentariske nestleder Marit Arnstad drømmeregjeringen – kun bestående av Ap og Sp – med «den politiske avstanden» mellom partiene.

SV-nestleder Kirsti Bergstø anklager Senterpartiet for å fremstille forskjellene mellom de to partiene som større enn den egentlig er.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger