Hopp til innhold

Store oljeselskaper vil ha globale regler for CO2-utslipp

For første gang går seks av Europas olje- og gasselskaper sammen. De vil betale for utslipp av CO2, og ber verdens politikere og FN om å sette en pris.

Statoil

Store Europeiske olje- og gasselskaper gjør felles front for å få verdens regjeringer til å lage et effektivt system for karbonprising.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Eldar Sætre

Statoils konsernsjef Eldar Sætre har sammen med fem andre toppsjefer i Europeiske olje- og gasselskaper sendt brev til FNs klimakonvensjon.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I en felles pressemelding til Europas nyhetsredaksjoner, ber toppsjefene i Statoil, BG Group, BP, Shell, Total og ENI verdens regjeringer og FN om å skru sammen et globalt marked for prising av CO2.

Det vil i så fall gi kullindustrien et nytt skudd for baugen.

I et brev til FNs klimakovensjon som NRK har fått tilgang til, ber de om at regjeringene blir enige om:

  • Et system for prising av CO2 i land og i regioner der det ikke allerede finnes.
  • Å lage et rammeverk som kobler disse, slik at det på lang sikt blir et globalt marked for klimakvoter.

– Vil gi større forutsigbarhet

Målet er å få politikerne til bli enige om en pris på CO2-utslipp på klimatoppmøtet i Paris i desember.

Brevet er gjengitt i en rekke europeiske medier mandag, blant annet Financial Times, Spiegel og Le Monde.

Les brevet her: Oljeselskapenes brev til FNs klimakonvensjon

Helge Lund

Tidligere Statoil-sjef Helge Lund er toppsjef i det britiske gasselskapet BG Group, og er en av dem som har underskrevet oppfordringen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Oljetoppene erkjenner at bransjen de representerer har en stor utfordring med klimautslipp, samtidig som verdens energibehov øker.

– Vi ønsker at myndigheter rundt om i verden skal gi oss disse rammene og vi mener at vår deltakelse vil bidra til å utforme en fremgangsmåte som blir både praktisk og oppnåelig, sier konsernsjefene i selskapene i pressemeldingen.

Olje- og gasselskapene mener et effektivt system med karbonprising vil gi bransjen større forutsigbarhet og fremme bruken av naturgass i stedet for kull.

De innser at utslippet av klimagasser ligger over det FNs klimapanel mener er nødvendig for å begrense den globale temperaturøkningen til maksimum to grader, og sier de er rede til å bidra med løsninger.

Nå tilbyr de FN sin hjelp til å lage en plan som kan redusere den globale oppvarmingen.

– Kun grønnvasking og selvbedrag

Om lag 40 prosent av verdens produksjon av elektrisitet skapes ved å brenne kull. Når naturgass brennes for å lage elektrisitet, er karbonutslippene ca halvparten av det kullet avgir for samme mengde energi.

Natur- og Ungdom er imidlertid ikke imponert over initiativet.

– Det er flott at oljeselskapene har tatt inn over seg at fossiler ødelegger klima – velkommen etter!, sier Julie Næss Karlsen, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

Hun karakteriserer ønsket om en karbonpris for å erstatte kull med gass som grønnvasking og selvbedrag.

– Oljetoppene sier gass er «snillere» en kull, men klimaet reddes ikke av flere fossiler. Skal vi stoppe klimaendringene må vi kutte utslipp og satse på fornybar energi. Gass er en farlig forsinkelse og ingen vei til fornybarsamfunnet, sier Karlsen.

AKTUELT NÅ