Støre langer ut mot Lundestad

– Å være veldig god i engelsk og nærmest professor i historie er ikke det eneste som må til, sier Jonas Gahr Støre. Ap-lederen slår tilbake mot kritikken fra avtroppende Nobel-direktør Geir Lundestad.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, møter seg selv i OL-døra

Jonas Gahr Støre langet ut mot Nobel-direktør Geir Lundestad da han i dag gjestet Nitimen på NRK P1.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg er kritisk til at Lundestad satte i gang dette nå, uka før vi får fredsprisen.

Jonas Gahr Støre var i formiddag gjest i Nitimen på NRK P1 for å snakke om fredsprisutdelingen. Utdelingen har de siste dagene nærmest blitt overskygget av en debatt om Nobel-komiteens sammensetning, utløst av avtroppende direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

Det å ha vært utenriksminister eller statsminister er ikke diskvalifiserende for å kunne mene noe om hvordan verden ser ut.

Jonas Gahr Støre

– Jeg synes det er litt synd at det har kommet uttalelser som gjør at vi sitter og snakker om det i dag, for det vi burde snakke om er de to fredsprisvinnerne.

– Ikke det eneste som må til

Et minimumskrav til Nobelkomiteens medlemmer er i følge Lundestad at de bør kunne snakke godt engelsk. Mange har tolket dette som en kritikk av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland.

– Det Lundestad sier om at du må være veldig god i engelsk og nærmest professor i historie som han selv, det synes ikke jeg nødvendigvis er det eneste som må til, mener Støre.

– Det finnes utrolig mye sunn fornuft blant nordmenn som har sittet i den komiteen og som kan ha litt andre bakgrunner. Det er noe av det demokratiet jeg er litt stolt av i Norge; at det er mange som kan mye og at det er mange som har godt skjønn.

– Statsministre er ikke diskvalifisert

Geir Lundestad

Nobel-direktør Geir Lundestad

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ap-lederen er gjerne med på en debatt om hvordan Nobelkomiteen gjør jobben sin, men på et mer egnet tidspunkt. Ett av Lundestads krav avviser han likevel kontant allerede nå.

– Kan du som har vært utenriksminister eventuelt sitte i komiteen i fremtiden? spør programleder Synnøve Svabø.

– Man kan godt debattere om det bør være sånn eller slik, men det å ha vært utenriksminister eller statsminister er ikke diskvalifiserende for å kunne mene noe om hvordan verden ser ut, svarer Støre.

Lundestad mener Stortinget har gjort en for dårlig jobb når de utvelger nye komitémedlemmer. Også det slår Støre tilbake mot.

– Jeg synes at vi i Norge kan være stolte av at vi har en Nobelkomite som Stortinget har nedsatt gjennom 115 år. Det vil alltid være noen priser det er strid om, men jeg synes de som har sittet i denne komiteen har vært uavhengige og har sin integritet. De har tatt sine valg på en måte som Norge kan være bekjent av.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger