Hopp til innhold

Støre advarer Fellesforbundet mot EØS-nei

Kampen om EØS hardner til på Fellesforbundets landsmøte. Vinner nei-siden, kan LO komme til å følge etter. Fra landsmøtets talerstol advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre om å sette EØS-avtalen på spill.

Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte 2019

TALER: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre advarte Fellesforbundets landsmøte.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sterke krefter i Fellesforbundet ønsker at forbundet og hele LO skal gå mot EØS-avtalen. Tirsdag formiddag fikk de motbør fra en tydelig Arbeiderparti-leder som talte til landsmøtet.

– Arbeiderpartiet mener at EØS-avtalen er god og skal tas vare på. Derfor er jeg ærlig. Vi går ikke inn for å utrede alternativer til noe vi er for, sa Støre i sin tale.

Han advarte videre mot å sette avtalen på spill og sa han frykter prisen blir altfor høy.

– Men jeg har aldri sagt at avtalen er perfekt. Den må påvirkes og forbedres der den kan, argumenterte Støre.

– Dere godtar jo alt

Fellesforbundet skal onsdag stemme over forbundets innstilling til EØS-avtalen. Mange landsmøtedelegater ønsker å si opp hele avtalen som de mener er ødeleggende for norsk arbeidsliv.

Og ikke alle landsmøtedelegatene kjøper Støres historie om at Arbeiderpartiene vil påvirke avtalen.

EØS-motstander Boye Ullmann nevnte vikarbyrådirektivet som eksempel på en sak der Ap har føyd seg etter EU. Direktivet ble vedtatt innført i Norge i 2012 da Jens Stoltenberg var statsminister. Mange i fagbevegelsen mener det tilrettelegger for økt bruk av vikarer.

– Dere er pinadø mer lojale overfor Brüssel enn de mørkeste biskopene var overfor Vatikanet i middelalderen. Dere godtar jo alt. Det nasjonale handlingsrommet er tapt, tordnet Ullmann fra talerstolen.

Peker på regjeringen

Arbeiderpartiet har programfestet at partiet er for EØS og vil for all del unngå at EØS-avtalen dumpes.

Støre sier til NRK at de kan gå med på å utrede og utbedre avtalen, men ikke skrote den.

– Den er der for å løse viktige oppgaver og gi oss muligheter, sier Støre.

Han mener problemet ikke er selve EØS-avtalen, men hvordan regjeringen bruker handlingsrommet som avtalen gir.

Vil ha «storrengjøring»

Da bussjåfør Joakim Hagen talte til landsmøtet søndag pekte han på en rekke utfordringer EØS-avtalen har lagd for turbussbransjen. Hagen mener at stadig flere utenlandske busser på norske veier fører til færre norske selskaper og lavere lønninger.

– Norske selskaper taper. Norge taper, sier Hagen.

Støre mener han har rett, men at å gå vekk fra EØS ikke er løsningen.

– EØS-avtalen har gitt noen utfordringer i transportbussbransjen som ikke har blitt tatt hånd om på skikkelig vis, sier Støre til NRK.

Arbeiderparti-lederen sier at det har utviklet seg det han kaller «cowboytilstander» i deler av arbeidslivet, men at dette ikke kan tilskrives EØS-avtalen.

– Mitt argument vil være at dette er ikke EØS-avtalen som har ansvaret for. Det er slappe norske myndigheter. Det et sterkt bevis på at vi trenger kraftfull politikk på arbeidsliv, og en storrengjøring på de delene av arbeidslivet.

Kampen om EØS hardner til på Fellesforbundets landsmøte. Vinner nei-sida, kan LO komme til å følge etter. 
Det vil Jonas Gahr Støre for enhver pris unngå. Tirsdag taler han til landsmøtet, og da vil han love storrengjøring av arbeidslivet – bare Ap får makta i 2021.

Kampen om EØS hardner til på Fellesforbundets landsmøte. Vinner nei-sida, kan LO komme til å følge etter. Det vil Jonas Gahr Støre for enhver pris unngå. Tirsdag taler han til landsmøtet, og da vil han love storrengjøring av arbeidslivet – bare Ap får makta i 2021.

WTO-rammer eller inn i EU

Fellesforbundets foreslåtte utredning vil se på alternative avtaler og handlingsrommet som finnes innenfor EØS-avtalen.

I innstillingen fra Fellesforbundets representantskap heter det at en mulig avtale enten kan bygge på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973, eller fullt medlemskap i EU.

Flere delegater har på landsmøtet vist til handelsavtalene EU har med Sør-Korea, Japan og Canada som eksempler å følge, ifølge NTB.

Skulle Fellesforbundet gå inn for å skrote EØS, vil det kunne bli nei-flertall på LO-kongressen på våren i valgåret 2021.

AKTUELT NÅ