Støre krever garantert lønn for ansatte i bemanningsselskap

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre krever at vikarbyråenes praksis med å tilby fast jobb uten garantert lønn, blir forbudt.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre mener vikarbyråene omgår arbeidsmiljøloven når de gir vikarer fast jobb - uten garantert lønn. Han vil nå stoppe vikarbyråenes praksis.

Ap-leder Jonas Gahr Støre krever garantert lønn til alle ansatte i bemanningsbyråer.

Ap-lederen sier han har snakket med flere ansatte i vikarbyråer, og han går nå til angrep på ordningen med at vikarbyråene kan ha folk ansatt i flere år uten å garantere at de får lønn.

– Uten lønn mellom oppdrag står det på kontrakten til mange i dag, og det er en selvmotsigelse. Hvis du er fast ansatt uten lønn, da er du i realiteten midlertidig ansatt. Denne ordningen har vart noen år og problemet har tiltatt. Det er viktig å diskutere dette i forbindelse med at Stortinget skal diskutere Arbeidsmiljøloven, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

– Domstolene må avgjøre

Robert Eriksson (FrP)

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil at domstolene skal avgjøre om dagens ordning er i strid med Arbeidsmiljøloven.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sier i en kommentar at han registrerer at Støre mener dette, men minner om at Ap var i regjering i åtte år uten å foreslå noen endringer i loven. Han mener det er domstolene som må avgjøre om dagens ordning er i strid med Arbeidsmiljøloven eller ikke.

Konserndirektør Tor Simonsen i bemanningsselskapet Manpower, det største her i landet med knapt en fjerdedel av markedet, tror Støre i beste fall har misforstått.

– Det er relativt få som ønsker seg en fast jobb, som ikke får det. Som ansatt i et bemanningsselskap har de større jobbsikkerhet enn de som er midlertidig ansatte, sier han til NRK.

– Får erfaring

Thor Simonsen

Thor Simonsen er konserndirektør i bemanningsselskapet Manpower.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Simonsen sier at 30 prosent av deres ansatte får tilbud om fast ansettelse i selskapene de er utleid til, og at det kan være snakk om mellom 300–400 som ikke får noen tilbud om fast jobb.

– Men uten oss hadde de ikke hatt noen jobb i det hele tatt, og de får erfaring og de bygger CV. Dersom ordningen blir fjernet, vil resultatet bli flere midlertidig ansatte, tror Manpower-direktøren.

Bryter arbeidsmiljøloven 20 ganger i snitt hver dag

Trafikken i gang igjen etter streiken

Streikende møtte forståelse

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger