Hopp til innhold

Støre involvert i håndtering av varsler om Giske

Ap-leder Jonas Gahr Støre er direkte involvert i håndteringen av varsler fra kvinner som mener de er utsatt for upassende oppførsel fra nestleder Trond Giske, får NRK bekreftet.

Jonas Gahr Støre og Trond Giske i Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre har involvert seg i håndteringen av varsler om upassende oppførsel fra Trond Giske.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge DN dreier det seg om minst fire varsler som de ikke tidligere har omtalt. Avisen skriver også at Støre har bedt om et møte med Giske.

NRK får opplyst at møtet mellom partilederen og nestlederen vil finne sted før julaften.

Støre har tidligere avvist at Giske har oppført seg upassende, senest på Politisk kvarter fredag i forrige uke. NRK får opplyst at han ikke er tilgjengelig for kommentar onsdag kveld.

Tirsdag avviste Trond Giske en påstand om upassende oppførsel overfor Dagens Næringsliv.

Politisk kommentator Lars Nehru Sand sier partiledelsen har innkalt Giske til et møte før jul

Støre har full tillit til partisekretæren

Flere av kvinnene som har kommet med varsler har ifølge NRKs opplysninger bedt om at partisekretær Kjersti Stenseng ble holdt utenfor varslingsprosessen. Bakgrunnen skal være at de opplever at Stenseng er en for nær støttespiller til Trond Giske. Rutinen i Ap er at det er partisekretæren som håndterer varsler av denne typen, men det skal ikke ha skjedd denne gangen.

På Facebook onsdag kveld skriver Støre:

«Angående kveldens oppslag om varsling av saker i Arbeiderpartiet. (...) Jeg har full tillit til at partikontoret og partisekretæren (Kristin Stenseng, red.anm) håndterer varsler på en skikkelig måte.»

Fortvilet og alvorlig

Situasjonen i Arbeiderpartiet blir av flere stortingsrepresentanter skildret som svært alvorlig. Støre avviste i forrige uke at det foregår en maktkamp i Arbeiderpartiet.

Men nå beskriver flere kilder til NRK situasjonen i partiet som fortvilet.

Flere har sagt at det er den mest alvorlige krisen de har opplevd i partiet. Flere har begynt å gråte når de har snakket med NRK.

Flere peker på at man ikke kan gå inn i julen uten at situasjonen blir håndtert og at konfliktene blir stoppet så langt det er mulig. Situasjonen blir beskrevet som utmattende for partiet som fikk flest stemmer valgnatten, men som nå er forbigått av Høyre på flere målinger etter en turbulent høst internt.

Interne konflikter

VG skrev i forrige uke om interne konflikter i Arbeiderpartiet, den ene som følge av en SMS Trond Giske skal ha sendt til et AUF-medlem i 2011. Giske skal en sen nattetime ha spurt AUF-jenta om hvor det var fest. AUF varslet partikontoret om saken. Daværende partisekretær Raymond Johansen har bekreftet til VG at han ble varslet om en sak om en sentral tillitsvalgt, og at han tok det opp med vedkommende.

Det tidligere AUF-medlemmet sier selv at hun ikke opplevde meldingen som et problem da, og heller ikkje gjør det i dag. Til Dagbladet har hun karakterisert pressens håndtering av saken som «upassende og krenkende».

Kritisk til notat

Arbeiderpartiet har den siste tiden jobbet med å utarbeide nye retningslinjer og et notat om hvordan organisasjonen skal håndtere varsler om seksuell trakassering.

Grete Fossum, tidligere stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, sa til NRK mandag at partiets håndtering kan ha gjort det vanskeligere for ofre å stå frem.

Hun viser til flere medieoppslag den siste tiden der bruk av rykter om seksuell trakassering i interne maktkamper har blitt diskutert i Arbeiderpartiet. Fossum trekker blant annet frem disse punktene fra et diskusjonsnotat Arbeiderpartiet har jobbet med:

  • «Er det greit å bruke tidligere tilfeller av seksuell trakassering eller påstander om seksuell trakassering mot en person som innehar et tillitsverv eller søker et tillitsverv?
  • Hvis tidligere tilfeller/påstander om seksuell trakassering brukes for å oppnå andre ting enn at trakasseringen skal opphøre, hva gjør det med muligheten til å ta trakassering på alvor?»

NRK vet at flere av stortingsrepresentantene til Arbeiderpartiet reagerte på ordlyden. Punktene ble senere fjernet og notatet er ennå ikke sendt ut i partiorganisasjonen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger