Hopp til innhold

– Tok avgjørelsen på Hallingskarvet

YOUNGSTORGET (NRK): Jonas Gahr Støre måtte opp på toppen av Hallingskarvet for å svare på spørsmålet han stilte seg selv: Skulle han takke ja til vervet som ny partileder i Arbeiderpartiet?

Jonas Gahr Støre ble spurt hvor og når han bestemte seg for å si ja til valgkomiteen i Arbeiderpartiet.

AVGJØRELSEN: Jonas Gahr Støre forteller om tidspunktet da han bestemte seg for om han ønsket å bli ny partileder i Arbeiderpartiet.

I dag ble det offisielt: En enstemmig valgkomité innstiller Jonas Gahr Støre som ny Ap-leder, og 53-åringen er klar for oppgaven.

På spørsmål fra NRK røpet Støre hvor og når han bestemte seg.

– Det er viktig for meg selv å ha et tidspunkt å forholde meg til, og da har jeg en tradisjon for meg selv: Da skal jeg være alene og på toppen av et fjell. Og fredag i påskeuka, på toppen av Hallingskarvet, sa jeg til meg selv i mitt eget påhør at svaret er ja.

Har tenkt på foreldrene

Støre sier forholdet til familien var noe av det som veide tyngst i vurderingene.

– Jeg har gått noen runder med mine nærmeste, og særlig med kona mi, som er den viktigste for meg når det kommer til stykket. For det handler om hvilket liv jeg skal leve, sier Støre.

Støre sier han har tenkt mye på om han er villig til å utsette seg for det kontinuerlige presset en partileder opplever.

– Det er et gammelt ordtak om at det er ensomt på toppen, men det tror jeg at jeg vil håndtere med menneskene rundt meg. Men valget av jobb får konsekvenser for andre mennesker.

I møtet med valgkomiteen mandag formiddag påpekte Støre at han vil fortsette å leve sitt vanlige liv, som pappa, ektefelle og familiemenneske.

– Da jeg begynte mitt arbeid, hadde jeg barn i barnehage. Nå har jeg eldre foreldre som trenger meg. Jeg tror ikke jeg blir noe bedre partileder om jeg gir opp den delen av livet mitt, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Representerer fremtiden

FREMHEVER EMPATISKE EGENSKAPER: Valgkomiteens leder Martin Kolberg forteller hvorfor valget har falt på Jonas Gahr Støre.

Ingen andre kandidater

Valgkomiteens leder Martin Kolberg sier det aldri var noen tvil om hvem de ville innstille.

– Jeg har ikke opplevd noen som har en så bred tillit, sier Kolberg.

Alle 19 fylkeslag støtter hans kandidatur.

Selve ledervalget skjer på Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte i Oslo lørdag 14. juni.

– Det var ingen andre kandidater som ble vurdert av valgkomiteen, sier Kolberg.

Forberedelsene til Støres overtakelse av lederskapet startet i god tid før mars da det ble klart at Jens Stoltenberg blir ny generalsekretær i NATO.

– Han har en veldig god empati i sin omgang med våre medlemmer og tillitsvalgte. Det er viktig for sosialdemokratiet at lederen styrer på en demokratisk måte, sier Kolberg.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Støre innstilles som AP-leder

– SPESIELL DAG: Jonas Gahr Støre sier det er et stort oppdrag han nå påtar seg.

– Spesielt øyeblikk

– Dette er et spesielt øyeblikk for meg. Jeg er preget av det, jeg er fylt av det, og glad og takknemlig for den tilliten jeg er blitt vist. Det er ikke noe lite spørsmål i livet. Det er et stort oppdrag jeg påtar meg, sier Jonas Gahr Støre.

Støre beskriver sin kommende rolle slik:

– Jeg vil være en lagleder for et stort og fantastisk lag. Jeg bruker Eggens metode, med å spille hverandre gode, sier Støre.

Valgkomitélederen ble spurt om hva som skiller Jonas Gahr Støre fra Jens Stoltenberg, men gikk ikke konkret inn på dette.

– Han vil kunne være den nye dimensjonen, og den nye kraften, sier Martin Kolberg.

– Jeg er ikke et alternativ til Jens Stoltenberg, jeg er meg selv, sier Støre, som la til at de to har ringt hverandre for råd om henholdsvis utenrikspolitikk og partiledelse.

Vil inn i regjeringskontorene

Støre sa det er et klart mål for Arbeiderpartiet å komme tilbake i regjering.

– Vårt oppdrag er å søke mot makt, sier Støre.

Han nevnte Arbeiderpartiets satsingsområder mot det neste valget: helse, kunnskap og klima.

– Vi går inn i en fremtid hvor Norge vil vokse, som ett av de få landene i Europa, og der flere vil bli eldre. Da må vi få det beste ut av mennesker som fellesskap, sier Støre.

Det var en lite skjult hemmelighet som ble røpet av Kolberg litt etter klokken 11 mandag.

Støre la selv ut et bilde på Twitter da han møtte valgkomiteen en drøy time i forveien (se bildet nederst i artikkelen).

Ved siden av valget av Støre, foreslår valgkomiteen at LO-leder Gerd Kristiansen og Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård går inn i sentralstyret.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet:

Fra toppbyråkrat til Ap-leder

Skipsmeglersønnen Jonas Gahr Støre vokste opp på Oslos vestkant i 60- og 70-årene.

Han har tidligere forklart at han identifiserte seg som sosialdemokrat da han studerte i Frankrike i begynnelsen av 1980-årene, men i 1988 søkte han og fikk tilbud om jobb som utenrikspolitisk rådgiver for Høyre. Han takket nei av personlige årsaker.

– Det var en magefølelse om hvor jeg hører hjemme politisk. For meg ble Arbeiderpartiets verdigrunnlag og sterke tro på fellesskap og rettferdighet avgjørende, sa han til Dagbladet i 2008.

Men først i 1995 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet. Da hadde han tidligere jobbet som spesialrådgiver ved statsministerens kontor (SMK) under både Høyres Jan P. Syse og Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland.+

Laster Twitter-innhold

Lyspunkt

AKTUELT NÅ