Så mye anslår NVE at de store innsjøene kommer til å stige

NVE anslår at flere av de store innsjøene på Østlandet kommer til å stige med opptil én meter sammenlignet med dagens nivå.

Helikopterbilder fra Mjøs-området

Slik så det ut i Gudbrandsdalen i går. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer at vannstanden i flere innsjøer, som Mjøsa, Øyeren og Randsfjorden, kommer til å stige med nesten én meter.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Flommen har allerede forårsaket store skader. Selv om vannføringen faller i de mindre vassdragene, er flomfaren langt fra over.

De store innsjøene fortsetter nemlig å stige.

De foreløpig siste prognosene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at Mjøsa kan komme til å stige med rundt 90 centimeter fra nå og frem til innsjøen når sin høyeste vannstand i denne flommen.

Øyeren forventer NVE at kommet til å stige med ytterligere én meter sammenlignet med i dag. I så fall vil da vannstanden være hele 90 centimeter høyere enn i flommen i 2011.

Tilsvarer vann fra 13.000 badekar per sekund

Morten Johnsrud, avdelingsdirektør NVE

Morten Johnsrud i NVE sier folk må ta varslene veldig alvorlig.

Foto: NVE, Hilde Harket

Det er enorme vannmengder og krefter som er i sving.

Morten Johnsrud, avdelingsdirektør i NVE, illustrerer det med badekar som er fylt med 200 liter hver.

– De vannmengdene som renner ut av Øyeren nå, tilsvarer vann fra rundt 13.000 fulle badekar per sekund. Vi venter at det kommer opp i en mengde som tilsvarer 15.000 badekar når innsjøen når maksnivået, sier Johnsrud.

NVE anslår at vannstanden i Sperillen kommer til å stige med 30-40 centimeter fra dagens nivå, og det samme gjelder for Krøderen.

I Tyrifjorden anslås det at nivået kommer til å stige med 80 centimeter, mens NVE anslår Randsfjorden vil stige med rundt én meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flomområdene ved jernbanelinja langs Mjøsa.

Flommen har forårsaket store ødeleggelser på jernbanelinjen langs Mjøsa.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Kommer til å stige i flere dager

– Det er viktig at folk tar de varslene som kommer nå, veldig alvorlig, sier Johnsrud.

Ifølge Johnsrud kommer vannet i de store innsjøene til å fortsette å stige trolig i flere dager, selv om de store nedbørsmengdene avtar.

– Det går ikke så fort nå, men vannet i de store innsjøene fortsetter å stige. Det kommer det til å gjøre i flere dager selv om været blir fint. Sånn sett er dette nå en «stille flom», men man må forvente store høyder, og der vannet rammer, kan det gjøre store skader.

Hvordan bør folk forholde seg?

– Du må tenke på eiendommene dine og sikre gjenstandene dine. Ta unna gjenstandene du har i kjelleren, som du ønsker å sikre. Har du landbrukseiendommer, må du sikre redskapene dine.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger