Hopp til innhold

Støre innrømmer at han burde ha solgt seg ut av «ikke-etiske fond» tidligere

YOUNGSTORGET (NRK): En stor andel av Arbeiderpartiets medlemmer mener utydelighet rundt egen politikk bidro til et elendig valgresultatet. Om lag en av ti mener bråket rundt partileder Støre ble en negativ faktor.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet

SELVKRITISKE: Partileder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng møtte pressen etter Arbeiderpartiets sentralstyre tirsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kort tid etter valgnederlaget sendte Ap ut en spørreundersøkelse til 55.000 medlemmer for å få innspill på hva som gikk galt i valgkampen.

Svarene fra undersøkelsen skal danne grunnlag for en rapport som i dag ble lagt frem for partiets sentralstyre. Over 9000 medlemmer har svart, og hovedkonklusjonen er tydelig.

Hele 41 prosent av Ap-medlemmene som svarte på undersøkelsen, mener et uklart politisk budskap ble et problem for landets største parti.

– Vår politikk hadde ikke et klart nok skille til den sittende regjeringens politikk. Vi har hatt helse, arbeid, klima og eldre på dagsordenen, men budskapet har blitt oppfattet som for uklart, sier Ap-leder Støre.

Tapte på skatt

Skatt er ifølge evalueringen den enkeltsaken flest medlemmer peker på som en tapssak i valgkampen. Rundt 30 prosent nevner skatt som en negativ faktor i undersøkelsen.

Støre sier partiets medlemmer har stilt seg bak valgkampbudskapet om at skattene må økes, samtidig som medlemmene selv ikke har oppfattet hva skattepengene skulle brukes til.

– Det var oppslutning rundt budskapet, men det var ikke tydelig nok hva vi skulle gjøre videre, sier Støre.

En av ti peker på Støres økonomi

I tillegg til disse to hovedpunktene, la Støre og partisekretær Kjersti Stenseng tirsdag også fram seks underpunkter som en mindre andel av partiets egne medlemmer har pekt på som et problem i valgkampen:

  • Bedre sysselsetting gjorde at man ikke nådde fram med budskapet om at man trengte en ny retning i norsk økonomi
  • At for mange stod utenfor arbeidslivet, fordi sysselsettingen gikk ned, ble et for komplisert budskap
  • Partiet evnet ikke å få fram egne alternativer til regjeringens politikk
  • Regjeringsalternativene var ikke tydelige nok
  • Flørting med KrF og Venstre slo negativt ut
  • I tillegg mente 10,8 prosent av medlemmene, eller 1000 av de spurte, at oppmerksomhet rundt Støres økonomi ble et forstyrrende element i valgkampen

– Vanskelig å gjette på forhånd

Arbeiderpartiet har de siste ukene jobbet hardt for å finne ut hva som førte til Aps dårligste valgresultat fra opposisjon siden 1924. Støre og partisekretær Stenseng avslørte allerede i Politisk kvarter i morges at mediesakene rundt Støres økonomi var en av tingene som hadde tatt fokus vekk fra politikk i valgkampen.

– En av ti som er spurt har trukket fram det. Det forstår jeg, fordi det fikk oppmerksomhet som våre velgere ikke hadde bedt om. Det tok oppmerksomhet vekk fra andre saker, men ikke min valgkamp, sier Støre.

Til tross for selvkritikken, mener Aps partileder at det var vanskelig å forutse at fokuset på økonomi kom til å bli så stort i den avsluttende delen av valgkampen.

– Hadde noen sagt til meg at byggingen av en seks år gammel brygge, som etter hvert viste seg å være oppskriften på å gjøre noe hvitt på riktig måte, kom til å bli et tema, så hadde ikke jeg gjettet på det. Det er vanskelig å se at vi kunne gjort noe annerledes der, mener Støre.

Selvkritikk om fond

En annen Støre-sak som fikk mye oppmerksomhet i valgkampen, var Dagens Næringslivs avsløring om at Ap-lederen hadde investert i fond som ikke opererte etter Oljefondets etiske retningslinjer. Kort tid etter at saken ble kjent valgte Støre å selge seg ut av de aktuelle fondene.

– Jeg kunne gjort den endringen før sommeren, slik at det ikke ble et spørsmål da det kom opp. Jeg opptrådte i tråd med Stortingets regelverk, men ser at jeg kunne gjort det annerledes.

Allerede da saken ble kjent sa Støre at han kom til å selge seg ut av fondene – om han ble statsminister.

Ap-lederen mener fortsatt at investeringene ikke var problematiske i seg selv, så lenge han bare var Ap-leder og stortingsrepresentant.

– Er man statsminister fronter man en norsk regjering, og man er en frontfigur for hvordan Oljefondet forvalter penger. Utover det må enhver vurdere det ut i fra egen samvittighet. Jeg har arvet fondet som har vært styrt av en respektert forvalter, som jeg ikke har fulgt fra måned til måned.

Landsstyremøte i Arbeiderpartiet

Tiden etter valgnederlaget har vært preget av selvransakelse fra Arbeiderpartiet. Her er partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og Hadia Tajik under landsstyremøtet i september.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

AKTUELT NÅ