Støre gir private aktører munnkurv

Helsedepartementet forbyr sine private leverandører å opplyse om at pasientene kan bli undersøkt raskere – dersom de betaler selv.

Jonas Gahr Støre på Sykehuset i Vestfold

– De har først og fremst har ansvar for å informere om det offentlige tilbudet, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix

Helsepolitikk og helsekøer ligger an til å bli et hett tema i valgkampen. I Helse Sør-Øst er det først og fremst røntgen som skaper kø. Hastepasienter går først, men ellers er det ofte ventetid på mange uker.

Mange henvises derfor til private klinikker som det offentlige kjøper slike tjenester av. Men disse instituttene får ikke lov til å gi pasientene tilbud om å betale selv, og slik korte ned ventetiden.

– Skal informere om det offetlige

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) skrev i desember et brev til alle helseforetakene der de ba om svar på hva helseforetakene gjør med radiologiske virksomheter som reklamerer for egen privat virksomhet til henviste pasienter.

– Jeg vil presisere at de først og fremst har ansvar for å informere om det offentlige tilbudet. Det er en del av pakka når du har en avtale med det offentlige at du informerer om det offentlige tilbudet, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Han mener de private instituttene i stedet skal fortelle pasientene om nettsiden fritt sykehusvalg, der de kan sjekke ledig kapasitet ved andre offentlige sykehus.

Opplyser desperate pasienter

– Da vil kan hende pasientene velge å korte ned ventetid på et annet sykehus framfor å betale av egen lomme på det instituttet, sier Støre.

Direktør for Curato Røntgen, Kåre Opland, gjør som han får beskjed om, men:

– Når pasientene ringer og blir nærmest desperate over den lange ventetiden, er det naturlig for oss å opplyse om at det er mulig å få MR-time dagen etterpå, sier Opland til NRK.

Krever lojalitet

Helse Vest skriver tilbake til departementet at de er kjent med problemstillingen, og at de har tatt opp dette med sin leverandør av radiologiske tjenester.

De har også lagt inn et nytt punkt i sine kontrakter om «omdømme og lojalitet innenfor avtaleområdet». Der må leverandøren love å ikke drive aktiv og direkte markedsføring av sitt private tilbud i kontakt med pasientene som er henvist dit.

Leverandøren skal også påse at deres private tilbud ikke fortrenger tjenester som er omfattet av avtalen, og de må ikke skade helseforetakets omdømme.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger