NRK Meny
Normal

Går god for sikkerheten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre forsvarer sikkerhetsopplegget under besøket i Kabul. Flere i Forsvaret er imidlertid kritiske til beredskapen.

Jonas Gahr Støre
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Utenriksdepartementet jobber nå med å skaffe en oversikt over hva som skjedde da fire angripere stormet inn på hotellet i Kabul der Støre og andre høytstående embetsmenn befant seg.

Les:  Støres hotell angrepet i Kabul

Terror-angrepet endte med at Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept, i tillegg til seks andre mennesker som befant seg på hotellet. En UD-medarbeider ble hardt skadd.

Les: Norsk journalist drept i Kabul

Han påpekte også at besøket hadde både en sivil og en militær del. I dag skulle han etter planen besøkt de norske troppene i Maimana, og under den delen av besøket var det de militære som skulle hatt ansvaret. 

- Hatt lignende opplegg tidligere

Utenriksminister Støre pekte på at han hadde hatt et lignende sikkerhetsopplegg da han var i Kabul i januar i fjor, og at dette var et besøk av samme typen som det han skulle ha gjennomført denne uken.

- Nå i ettertid er det lett å si at jeg gjerne skulle hatt 100 bevæpnede norske soldater i lobbyen. Og det er noe jeg må bære med meg, sier Støre.

Han la også vekt på at journalister har et selvstendig ansvar for sin sikkerhet.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen skulle følge utenriksministeren under besøket. 

Beklaget overfor familien

På pressekonferansen beklaget Støre at familien til Thomassen først fikk formidlet et mer positivt bilde av tilstanden hans enn det som viste seg å være riktig.

- Det var kaotisk, og Thomassen hadde alle de andre journalistene rundt seg som forsøkte å hjelpe ham.

- I den situasjonen ble den UD-ansatte kjørt til sykehuset først. Men jeg beklager at familien fikk formidlet et bilde som viste seg å ikke stemme. Carsten hadde indre blødninger, men det visste vi jo ikke der og da, sa Støre.

Utenriksministeren besøkte i ettermiddag Dagbladet for å skrive i kondolanseprotokollen, og uttrykke sin medfølelse til Carsten Thomassens kolleger.

– Jeg vil alltid leve med at Carsten var i Afghanistan på grunn av meg, sa Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger