Hopp til innhold

Støre forsvarer flørten med sentrumspartiene

Jonas Gahr Støre mener han var tydelig på hvilke partier han ville regjere med etter valget, og forsvarer flørten med KrF og Venstre.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre i NRKs lokaler på Marienlyst før Politisk kvarter tirsdag.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Arbeiderpartiet har bedt sine 55.000 medlemmer om å si hva de mener gikk galt da partiet endte på sitt dårligste resultat som opposisjonsparti siden krigen.

– Hva sier du hvis de svarer at «neste gang er ikke KrF med på laget»?

– Da skal vi forstå settingen, som var at vi forsøkte å bytte ut Høyre/Frp-regjeringen. Sånn sett hadde vi ikke lukket døren mot sentrum, sier Støre i Politisk kvarter.

Mener han var tydelig

Støre og Hareide

Jonas Gahr Støre (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) håndhilser i forbindelse med en debatt i valgkampen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mange i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen reagerte kraftig på det de oppfattet som en invitasjon til samarbeid med Kristelig Folkeparti (KrF), og kanskje særlig Venstre.

Selv mener Støre han var helt tydelig på at det var Senterpartiet og SV han ville danne regjering sammen med.

– Det var helt klart for alle at et regjeringssamarbeid med Venstre var helt uaktuelt. KrF var et mer genuint åpent parti. Men handlet det om å vippe et flertall, skulle vi heller ikke lukke døren mot sentrum, sier partilederen.

Ville øke skattene

Det er blitt luftet mange teorier om hvorfor Støre og hans mannskap ikke klarte å mobilisere mer enn 27,4 prosent av velgerne.

Noen mener en uklar politikk, for liten forskjell mellom Ap og Høyre og vekst i økonomien under dagens regjering har skylden. Andre mener partiet tapte mange stemmer på å gå til valg på å øke skattene med 15 milliarder kroner.

– Vi foreslo å moderat øke skattene med en annen profil. Var det nødvendig og var det rettferdig? Var vi gode nok til å forklare hva pengene skulle brukes til? Det tror jeg blir et tema, sier Støre.

Bråk om privatøkonomi

Støres tunge valgkamp ble preget av dårlige meningsmålinger og en rekke oppslag om hans egen privatøkonomi:

– Jeg har vært opptatt av å ha en uangripelig privatøkonomi, med klare avkoblinger mellom meg som politiker og det jeg at jeg forvalter en arv, som jeg må gjøre på en forsvarlig måte, sier Støre, og legger til:

– Jeg skal forsikre meg opp og ned om at det er sånn. Jeg mente at det var sånn.

Det dårlige valgresultatet blir tema når partiets landsstyre samles i Oslo i dag og i morgen. Senere skal sentralstyret i partiet gå gjennom og ta stilling til innspillene medlemmene sender inn.

– Jeg venter å få en ærlig tilbakemelding, sier Støre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger