NRK Meny
Normal

Støre: – EØS-avtalen viktigere enn noen gang

EØS-avtalen er styrket av krisen i eurosonen, og dermed viktigere enn noen gang, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Jonas Gahr Støre

Støre svarer kritikerne, og sier Norge er avhengige av EØS-avtalen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Det skriver Klassekampen.

– Jeg mener at i en tid hvor den økonomiske krisen reiser spørsmål om forutsigbarhet og trygghet for arbeidsplasser i Norge, så er EØS-avtalen av enda større betydning enn før krisen. Jeg mener avtalen er viktigere for Norge i dag enn i 1994, sier Støre til avisa.

Svarer kritikerne

Torsdag holder han en redegjørelse om «viktige EU- og EØS-saker» i Stortinget.

Støre svarer nå kritikerne av EØS-avtalen som vil ha stadig mindre med EU å gjøre etter hvert som den økonomiske og politiske krisen i unionen drar seg til.

Så sent som for en uke siden svarte 55 prosent i en undersøkelse i avisa at de heller ønsket en handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale.

Mens SVs Inga Marte Thorkildsen uttalte at tiden er inne for å revurdere avtalen, mener Støre det motsatte.

Han mener norsk næringsliv er helt avhengig av europeiske markeder og derfor trenger det trygge samarbeidet og rettsvernet som EØS-avtalen gir.

Norge viktigere for EU

Samtidig mener Støre at Norge har blitt viktigere for EU. Han kom nylig hjem fra møter med EØS-rådet, EUs høyrerepresentant for utenrikssaker Catherine Ashton og president i Det europeiske råd, Herman van Rompuy.

– Jeg hører to ting. Én: EØS-avtalen er viktig for begge parter og fungerer godt. Punkt to: Samarbeidet mellom Norge, som står utenfor EU, og EU er velfungerende og verdsatt, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger