Støre etter krisemålingene: Åpner for ren Ap-regjering

Jonas Gahr Støre nekter for at Aps dårlige oppslutning kan føre til en mer radikal rødgrønn regjering. Nå åpner han for at partiet kan styre landet alene i regjering.

Jonas Gahr Støre er gjest i Politisk valgkvarter

Med 24,4 prosent oppslutning i ryggen åpner Jonas Gahr Støre for en ren Ap-regjering etter valget. Det kom frem i Politisk kvarter torsdag morgen.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker regjeringssamarbeid etter valget, men Aps dårlige målinger den siste tiden kan bety at Støre kan trenge støtte fra alle partiene fra Rødt til Sp for å sikre seg flertall.

I Politisk valgkvarters partilederutspørring lanserer han en ny mulighet for å bli statsminister etter valget:

– Jeg tror løsningen blir bedre ved at vi er flere partier, men vi står klar til å regjere alene hvis det trengs. Jeg utelukker det ikke, sier han.

Har styrt alene før

NRKs siste partibarometer fikk Ap en oppslutning på 24,4 prosent. Det er en tilbakegang på 4,6 prosentpoeng på bare én uke.

De dårlige målingene tyder på at Støre trenger støtte fra Rødt, SV, MDG og Sp dersom han skal kunne sikre seg flertall.

– Er dette en konsekvens av at du ifølge de siste meningsmålingene kan bli avhengig av en rødgrønn eventyrblanding?

– Ap har tatt ansvar alene i regjering og funnet løsninger i Stortinget i en tid hvor vi også har gjennomført store reformer. Så mitt svar et at vi kan gjøre det. Er det mitt førstevalg? Ikke nødvendigvis, svarer Støre.

– Blir ikke radikalt

Uansett hvordan en eventuell rødgrønn regjering blir seende ut, er ikke Støre redd for at politikken blir mer radikal med støtte fra Rødt, SV og MDG.

For, som han har sagt mange ganger, er den store meningsmålingen valget 11. september.

– Arbeiderpartiet kommer til å øke. Jeg vil ikke gjøre opp den regningen nå. Vi kommer til å gjøre et bedre resultat, det er jeg ganske sikker på. Jeg føler det på meg, sier han.

Lars Nehru Sand kommenterer utspørringen av Jonas Gahr Støre i Politisk valgkvarter

Se videokommentaren om Støre-utspørringen i Politisk kvarter.

Likevel gledet han trolig både Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken med sine svar i Politisk valgkvarter:

– Går du med på en offentlig utredning til alternativer til dagens EØS-avtale?

– Jeg mener vi ikke trenger det, for vi hadde en grundig utredning i 2012. En ny utredning er ikke det vanskeligste å være med på, men EØS-avtalen står fast.

– Vi dere støtte et internasjonalt forbud mot atomvåpen?

– Ja, vi har hatt en passiv regjering. Her trengs det et taktskifte, svarer Støre.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger