Hopp til innhold

Støre er positiv til Listhaugs innstramningsforslag

Arbeiderpartiet kan komme til å støtte forslag som gjør det vanskeligere å få permanent opphold og familiegjenforening. Støre mener en streng innvandringspolitikk er mest representativt nå.

Jonas Gahr Støre

SKAL SE PÅ FORSLAGENE: Jonas Gahr Støre mener det er viktig at Norge ikke har mye mykere regler enn ellers i Europa.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

  • Se hele intervjuet med Jonas Gahr Støre nederst i saken.

«Streng og rettferdig» eller «human og rettferdig»? På Arbeiderpartiets forrige landsmøte ble det satt fokus på at innvandringspolitikken skulle være human, rettferdig og konsekvent, men i Ap-lederens retorikk i den siste tiden er det «streng og rettferdig» som har gått igjen.

– Jeg mener at streng og rettferdig er det mest representative. Og det er viktig for å skape klarhet i politikken nå, sier Støre.

Ap-lederen stiller seg også positiv til regjeringens innstramningsforslag som nå er ute på høring.

Noen av forslagene som er sett på som de mest kontroversielle er:

  • Enslige mindreårige får kun midlertidig opphold. En ny vurdering blir gjort etter fylte 18 år.
  • Skjerpede krav for familiegjenforening. For å få familien til Norge må det vises til fire års arbeid eller utdanning i Norge og et inntektskrav på 305.000 kroner
  • Skjerpede krav for permanent opphold. Det stilles krav til at søkeren har vært selvforsørget i tre år.

– At du bare kommer i ung alder til Norge kan ikke alene garantere opphold. Jeg vil ikke avvise forslaget om en fornyet behandling når du blir 18 år, sier Støre om det øverste punktet.

Se saken fra Dagsrevyen:

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg snakker om asylpolitikk

– Må kunne bidra

Om de skjerpede kravene til familiegjenforening forklarer Støre at de kan være en oppmuntring for menneskene som skal bli i Norge.

– Jeg vil i utgangspunktet ikke avvise det. Den som får familiegjenforening må være godt integrert, kan forsørge og kan bidra. Jeg tror alle ser at det er et godt prinsipp, og alle jeg møter ute på mottak sier at det er dit de ønsker å komme.

Om det siste punktet sier Støre at samarbeidspartiene allerede har sikret flertall på Stortinget for at midlertidig opphold kan utvides fra tre til fem år.

– Mange ønsker å reise tilbake hvis det blir mulighet for det, men tar det for lang tid vil det sette livene på vent og begrense integrering, sier Støre.

Vil ikke spekulere i flertall med Ap

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

POSITIV: Erna Solberg har tro på at innstramningsforslagene regjeringen fremmer til Stortinget blir vedtatt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg forteller at hun ser på de fleste av regjeringens forslag som greie å støtte for et parti som vil føre en streng og rettferdig asylpolitikk. Men støttepartiene Venstre og KrF har signalisert at de er kritiske til flere av forslagene.

– Kan det være at dere søker flertall med Arbeiderpartiet og eventuelt Senterpartiet på noen av forslagene?

– Det har jeg ikke tenkt til å spekulere i nå og det er altfor tidlig å svare på hypotetiske spørsmål fra journalister om hvem man skal snakke med. Vår oppgave er å lage forslagene så gode at det oppleves som, både at vi får gjennom en nødvendig innstramming, men også sikre et bredt flertall, sier Solberg.

Jonas Gahr Støre forklarer om arbeiderpartiets asylpolitikk

OM ASYLFORSLAG: Jonas Gahr Støre snakker inngående om flere av forslagene til regjeringen. Han blir intervjuet av Anders Magnus.

AKTUELT NÅ