Hopp til innhold

Støre ber Thommessen trekke seg etter byggeskandalen

Jonas Gahr Støre (Ap) ber Olemic Thommessen (H) trekke seg. Hvis ikke bør partiene som valgte ham, finne en ny stortingspresident, mener Ap-lederen.

Støre

KREVER AVGANG: Jonas Gahr Støre (Ap) på Stortingets talerstol. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) i bakgrunnen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi fikk en redegjørelse fra stortingspresidenten onsdag. Vi har tenkt oss om etter den redegjørelsen, og har kommet til at det er riktig å anmode stortingspresidenten om å trekke seg, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Politisk kvarter.

Ap-lederen er ikke nådig i sin kritikk av Thommessens håndtering av Stortingets byggeprosjekt, som har blitt over 1 milliard kroner dyrere enn planlagt.

– Presidenten har knapt foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Da har han ikke vært så på denne saken som han burde vært. Det gir ikke god tillit for at det blir tilstrekkelig oppfølging i den kritiske fasen vi nå går inn i, sier han.

Stortingets byggeprosjekt

STOR INTERESSE: Journalister hører Olemic Thommessen forklare den siste byggesprekken, etter at stortingspresidenten møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne onsdag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Ga feil informasjon

20. desember sto Olemic Thommessen på Stortingets talerstol og sa at kostnadsrammen på 1,8 milliarder kroner kunne videreføres, selv om økonomien var presset.

Men nå viser det seg at Stortingets administrasjon allerede dagen før fikk vite at budsjettet trolig ville sprekke igjen. I februar kom beskjeden om overskridelser på nesten 500 millioner kroner.

– Stortinget har bedt presidentskapet om å gi løpende og tidsriktig informasjon, ikke feil informasjon. Informasjonen vi fikk 20. desember, var feil. Det visste ikke Thommessen, og det tviler jeg ikke på, men det var feil informasjon, sier Støre.

Vil ikke fremme mistillit

Arbeiderpartiet er Stortingets største parti, og kan med sine 49 mandater kreve nyvalg av president. Men verken det, eller å fremme mistillit, ser Støre poenget med.

– Det mener jeg er litt anstaltmakeri. For det flertallet som valgte Thommessen, er der fortsatt. Så lenge KrF, Venstre, Høyre og Frp står ved det, er det ikke noe poeng i en ny avstemning. De får vurdere om de vil komme med en ny kandidat, eller om de vil stå bak den samme presidenten, sier han.

– Hvorfor er det bedre at den som kjenner saken best, forsvinner?

– Fordi jeg mener den med lengst erfaring, ikke har brukt den erfaringen på en god måte. Den skulle ha ført til at han la om rutinene og kom mye tettere på for å få løpende informasjon, sier Støre.

– Thommessen skal informere Stortinget i plenum tirsdag. Bør han vente til etter det med å trekke seg?

– Det får være opp til ham.

Høyre vil vente

Byggeskandalen på Stortinget

AVVENTER: Henrik Asheim (H) på vei til Olemic Thommessens redegjørelse i Stortingets kinosal onsdag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) synes det er spesielt at Støre ber Thommessen om å trekke seg akkurat nå.

– Støre har stått i front for å få en redegjørelse fra et samlet presidentskap i Stortinget. Den kommer tirsdag neste uke. Da er det rart at han ikke gidder å vente på den redegjørelsen, men tydeligvis allerede har konkludert, sier Asheim til NRK.

Han mener diskusjonen om personer og posisjoner bør komme etter Thommessens redegjørelse for Stortinget, og etter at finanskomiteen har sett på saken.

– Nå må vi først løse denne saken og sørge for at den blir så skånsom som mulig for skattebetalerne og at prosjektet blir fullført så fort som mulig, sier han.

Olemic Thommessen ønsker ikke selv å kommentere Støres kritikk.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ