Hopp til innhold

Store bedrifter ut mot Stangs "OL-nekt": – Skal ikke se bort i fra at det gir oss arbeidslyst

Mens Fabian Stang vil nekte offentlig ansatte å se OL i arbeidstiden, mener mange store norske bedrifter det må være opp til de ansatte selv hvor mye de kan se uten at det går ut over jobben.

Marit Bjørgen

JUBEL: Slike scener vil nordmenn se, og flere store norske bedrifter sier det må være opp til de ansatte hvor mye av det de ser på jobben. Her er Marit Bjørgen fulgt av Therese Johaug når de går i mål og vinner kvinnenes 10 km fellesstart under avslutningen av verdenscupen i langrenn i fjor.

Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

FÅR BESTEMME SELV: Kommunikasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk Jr., mener de ansatte selv skal få bestemme hvor mye OL de vil se på jobb.

Foto: Harald Pettersen / Statoil
Idans i OL

VAKKERT: Telenors informasjonssjef Knut Sollid mener de ansatte må få unne seg litt vakker isdans i arbeidstiden.

Foto: Martti Kainulainen / NTB scanpix

– Hos oss får de ansatte lov til å ta seg en pust i bakken og se på innspurten i en stafett eller vakker isdans, sier Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor Norge.

Skal norske arbeidstagere få lov til å se på OL på jobben eller ikke, i de snaue tre ukene arrangementet i Russland varer?

Debatten ble for alvor startet onsdag, med blant andre NHO-direktør i Telemark, Nicolas Boye. Boye sier til NRK at han mener OL-titting er bra for både arbeidsmiljøet og produktivitet, og får støtte av LO-leder Gerd Kristiansen.

På den andre siden i debatten finner man «festbremsen» Fabian Stang, ordfører i Oslo. Han sier til VG og NRK at han mener ansatte som ser sport i arbeidstida, må man ta igjen det tapte uten lønn i etterkant.

Statoil: Ansatte får styre selv

NRK har vært i kontakt med flere av de store bedriftene i Norge, for å høre om de vil la sine ansatte se på OL i arbeidstiden. Statoil er Norges desidert største olje – og gasselskap med nærmere 30.000 ansatte, herav over 16.000 i morselskapet.

Informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr., sier til NRK at de ansatte selv må få lov til å velge hvor mye OL de vil se på i løpet av det tre uker lange mesterskapet.

– Vi har ikke noen policy for det. Vi har tillit til at våre ansatte klarer å styre egen TV-titting på jobben, sier Lindbæk jr. til NRK.

Ikke bare mener Statoil at de ansatte selv skal få velge om de vil følge med på skiskyting, curling eller herrestafett. Tolker vi Lindbæk rett, mener han også at det kan bidra til øke produktivitet.

– Når vi gjør vi det bra, i OL så gir det oss mye energi. Det er positivt med idrett, særlig når vi vinner, sier Lindbæk jr, og legger til at han tror de ansatte selv kan vurdere hvor mye TV-titting i arbeidstiden som er greit.

Telenor: Skal få se vakker isdans

Knut Sollid, regional informasjonssjef i Telenor

FÅR LOV: Kut Sollid i Telenor mener ansatte skal få lov til å se «vakker isdans» i arbeidstiden.

Foto: Telenor

Hos Telenor har pipa en litt annen lyd enn på ordførerkontoret i Oslo. Knut Sollid, informasjonssjef i Telenor Norge, sier til NRK at de ikke kommer til å slå ned på TV-titting i arbeidstiden under vinterlekene.

Sollid forteller at de står TV-skjermer rundt om i lokalene til bedriften med i overkant av 4000 ansatte. Samtidig har ikke Telenor lagt ytterligere til rette for at ansatte skal få se at Petter Northug eller Marit Bjørgen hiver seg over målstreken i Russland.

– Men vi synes det er naturlig at de ansatte får se at Magnus Carlsen gjør det bra i sjakk-VM, eller at norske utøvere er i aksjon under OL. Vi har tillit til at de får gjort jobben sin likevel, sier Sollid.

Samtidig, påpeker Sollid – alt med måtehold.

– Det er klart noen oppgaver krever at de holder seg på plassen sin og da regner vi med at de bruker sunn fornuft, sier Sollid, og legger til:

– Men man skal heller ikke se bort fra at det kan ha en positiv innvirkning på arbeidslysten hvis Norge gjør det bra.

– På hvilken måte da?

– Jeg kjenner i alle fall på meg selv at jeg blir oppløftet og glad når det går bra med Norge, så jeg ser ikke bort fra at det kan ha en motiverende virkning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Even Westerveld

OPP TIL HVER KONTOR: Even Westerveld i DNB sier det vil være opp til hvert enkelt bankkontor å bestemme om TV-en skal stå på under OL eller ikke.

Foto: DNB

DNB: Fjernsyn i kantina

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier at banken hverken har lagt seg på den ene eller den andre linjen når det gjelder TV-titting. Samtidig påpeker han at belastningen på nettet bekymrer noe.

– Vi heier selvfølgelig på norsk vintersport, men i store bedrifter vil det alltid ligge en begrensning i nettverket hvis folk ser på OL på PC-en sin.

Hos de over fire tusen ansatte i DNB-lokalene i Bjørvika kommer fjernsynsapparatene til å stå på i kantina, slik at man kan følge med på det som skjer der.

– Når det gjelder banklokalene våre, lar vi det være opp til hvert enkelt kontor å avgjøre om TV-en skal stå på eller ei, forteller Westerveld.

– Bør ta persmisjon uten lønn

At temaet som engasjerer mange, er tydelig. På NRK Nyheters Facebook-side er det mange som ytrer seg. Onsdag formiddag var det et klart flertall av kommentarer der det heter at nordmenn må jobbe når de er på jobb, ikke se på TV.

«Det er bare tull, folk som på død og liv må få med seg resultatene kan sjekke etter jobb. Skal hele verden stoppe opp fordi det er OL?» spør en av leserne.

Andre forslår at arbeidstakere som vil se på, kan ta seg permisjon uten lønn.

Bli med i diskusjonen på Facebook, eller nederst i denne artikkelen

NHO: Ikke alle som har mulighet

Lars Jacob Hiim

IKKE ALLE KAN: Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO, påpeker at ikke alle norske bedrifter har mulighet til å la de ansatte se på OL i arbeidstida.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Tidligere nevnte Nikolai Boye er NHO-direktør i Telemark. Ting kan tyde på at OL-engasjementet hos NHO ikke er like stort utenfor fylket som huser «skiportens vugge».

– Det som gjelder for oss, er at utgangspunktet er at man skal jobbe i arbeidstiden. Men det er mange bedrifter som finner løsninger på dette, for eksempel ved å se på store arrangementer i en pause. Da skal ikke vi legge oss opp i det, sier Lars Jacob Hiim, avdelingsdirektør for Arbeidsliv i NHO.

Hiim vil imidlertid ikke være med på at han er mindre OL-engasjert som NHO-direktøren i Telemark.

– Jeg har ikke noen holdepunkter for å si at det øker effektiviteten. Samtidig er det viktig å påpeke at ikke alle bedrifter har mulighet til dette, det gjelder blant annet skiftbedrifter der maskinene går kontinuerlig.

– Når du sier store arrangementer, betyr det at man skal skille på øvelsene?

– Hehe, nei. Jeg skal ikke si at hvis det er aking, så får man ikke lov, mens herrestafetten er greit. Vi har erfaring med at bedriftene finner gode løsninger, det tror jeg de vil gjøre nå også, sier Hiim.

PS: VG Nett skriver onsdag ettermiddag at Fabian Stang har snudd i saken - i alle fall delvis. Stang sier nå, i likhet med finansbyråden, at man må ha tillit til de ansatte, og at man kan finne praktiske løsninger som gjør at ansatte kan legge pauser til de mest spenndene innspurtene.

Samtidig fremholder Stang at ansatte bør jobbe lenger, dersom de har sett på OL i arbeidstiden.

Vancouver

AVGJØRENDE: Petter Northug (t.v.) og Ville Nousiainen (FIN) i aksjon på siste etappe på langrenn, 4 x 10 km stafett for menn i Whistler Olympic Park i OL i Vancouver 2010 Canada onsdag. Norge tok sølv. Flere norske bedrifter sier de ansatte gjerne må få se de avgjørende øyeblikkene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

AKTUELT NÅ