Hopp til innhold

– Jeg kan ikke straffe noen

Utenriksminister Gahr Støre fastholder at hverken han eller noen andre fra det offisielle Norge har stått bak Skah-barnas flukt fra Marokko, og at han ikke kan straffe noen.

Video nsps_upload_2010_2_3_18_5_1_1099.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri krevde i går straff for diplomatene som var involvert da barna til Khalid Skah og Anne Cecilie Hopstock ble ført ut av landet.

– Alle diplomater innblandet i saken må stilles for retten, krevde utenriksministeren.

Les: Marokko: Diplomatene må straffes

Uttalelsen ble gitt til det marokkanske nyhetsbyrået MAP, og i dag er det varslet en pressekonferanse hos ministeren.

Jonas Gahr Støre derimot ser på dette tidspunkt ingen grunn til å straffe noen.

– Norge har ikke klarert, planlagt eller gjennomført utreise. Det er det moren og hennes medhjelpere som har gjort. Så fra vårt synspunkt har hverken landet Norge eller norske offisielle representanter brutt norsk eller internasjonal lov.

– Jeg kan ikke straffe noen

Støre reagerer på at den marokanske utenriksministeren krever en reaksjon fra regjeringen mot enkeltpersoner som de mener er innblandet i flukten fra Marokko.

– Når det gjelder å straffe noen er det ikke noen en skarve norsk utenriksminister råder over. Hvis noen har gjort noe galt har vi en påtalemyndighet som følger opp slike saker, sier Støre til NRK.

Var ikke de to soldatene norske representanter som Norge har ansvar for?

– Nei, de var definitivt ikke norske offisielle representanter. De opptrådte ikke på vegne av norske myndigheter eller på noen som helst måte etter instruks fra oss. Jeg vil bare vise til det forsvarsministeren har sagt om at dette er helt uakseptabelt og at det nå er en personalsak i forsvaret.

Støre kan forstå at saken er vanskelig for marokanske myndigheter og utenriksminsiter Taieb Fassi Fihri.

– Likevel blir denne saken fort mye sort/hvitt for begge parter. Som mange andre saker er den sammensatt og nå har begge parter hver sine ganske ulike versjoner.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger