Støre avbryter oppholdet i Kabul

Utenriksminsteren reiser hjem fra Afghanistan i dag etter angrepet i går.

Kabul flyplass

Støre drar hjem igjen etter at han har møtt Karzai.

Foto: SCANPIX NORWAY / REUTERS

Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept, og en UD-medarbeider er hardt skadet etter angrepet mot hotellet i Kabul der den norske delegasjonen holdt til.

En person kledd i politiuniform er pågrepet i forbindelse med angrepet mot Serena Hotel i Kabul, melder afghansk etterretning tirsdag morgen.

  LES: Kan ha tatt én som skjøt

Statsminister Jens Stoltenberg sier til NRK at det i morges er bestemt at utenriksminsterens tur skal avbrytes.

- Støre  avbryter besøket i Afghanistan og reiser hjem i dag etter et møte med landets president Hamid Karzai, opplyser statsministeren.

Utenriksministeren hadde opprinnelig planlagt å reise til Maimana, der Norge har et regionalt gjenoppbyggingsteam, men reiser nå hjem, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg understreker at alle rutiner ble fulgt under besøket i Afghanistan, men legger til at det alltid er usikkerhet og risiko når man reiser til områder som dette.

Tilstanden til den UD-ansatte som ble såret i angrepet mot Hotel Serena, er alvorlig, men stabil, ifølge norske leger i byen.

Vedkommende befinner seg på et sykehus ved flyplassen i Kabul, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

Sikkerhetsvakter ved Serena Hotell

Afghanske sikkerhetsvakter foran hotellet som Støre bodde på.

Foto: SHAH MARAI / AFP

Advarte om sikkerhet

Forsvarsdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste uttrykte før Støres reise bekymring for sikkerheten.

 Så seint som i forrige uke skal Forsvarsdepartementet ha gitt en skarp reaksjon overfor Utenriksdepartementet om at det var helt uholdbart ikke å koordinere reiseopplegget med Forsvarsdepartementet, skriver Verdens Gang.

HØR Jens Stoltenberg: Et sjokk

 

Støre skriver i kondolanseprotokollen

Jonas Gahr Støre skrev i går kveld i kondolanseprotokollen som ble lagt ut ved den norske basen på Kabul internasjonale flyplass, etter at Dagbladets journalist Carsten Thomassen døde av skadene han ble påført under angrepet mot Serena Hotel.

Foto: Harald Henden / SCANPIX

 

Reiseruten på Internett

Avisens kilder forteller at UD ble advart mot å offentliggjøre Støres reiserute på Internett.

På UDs nettsider har alle åpent kunne lese om Støres reise til den afghanske hovedstaden, inkludert opplysninger om at Støre skulle bo på Serena Hotel.

Forsvarets personell skal på sin side ha stående ordre om ikke å forlate leiren i Kabul uten at de kjører i pansret kjøretøy, og VG skriver at Forsvarsdepartementet ikke ble formelt informert om reiseopplegget før det ble offentlig kjent.

Kilder forteller også at Forsvarets operative hovedkvarter i Stavanger ikke fikk utlevert Støres detaljerte program da de ba om det.

Verken Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet ønsket å kommentere disse opplysningene overfor VG i går kveld.

Militante aktivister skjøt i går to sikkerhetsvakter og stormet  hotellet der Støre oppholdt seg med sin delegasjon og journalister. En av aktivistene sprengte seg selv i lobbyen, mens de andre skjøt rundt seg og såret en UD-ansatt og Dagblad-journalisten Carsten Thomassen, som senere døde av skadene.

HØR Jens Stoltenberg: Et sjokk

- Avskyelig

Danmarks regjering fordømmer angrepet, og Sveriges utenriksminister Carl Bildt kaller det avskyelig.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller sier at dette er et signal om at Taliban forsøker å skremme vekk alle som vil hjelpe Afghanistan.

Oppopsisjonen på Stortinget støtter statsministeren i at angrepet ikke skal få noen konsekvenser for det norske nærværet i landet.

Lederen i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen, sier at drapet på  Thomassen gjør at arbeidet for å styrke journalistenes sikkerhet blir enda viktigere både nasjonalt og internasjonalt.

SISTE NYTT

Siste meldinger