NRK Meny
Normal

Støre åpner for å reversere tvangssammenslåing av fylker

Jonas Gahr Støre (Ap) vil ha en ny diskusjon om fylkene som slås sammen med tvang, dersom han blir statsminister etter valget.

Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det går an å finne bedre løsninger enn det regjeringen går inn for.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Blir det et annet flertall med et annet synspunkt, så må vi ha en diskusjon med de fylkene som er tvangssammenslått og se hvordan vi håndterer det, sier Støre til NRK.

Regjeringen og støttepartiene går inn for å erstatte dagens fylker med regioner (se faktaboks). Men av disse er det bare Agder og Trøndelag som frivillig har gått inn for en slik sammenslåing.

– Nå ser det ut som det blir et veldig knapt stortingsflertall for det. Det må vi forholde oss til i denne perioden. Blir det et nytt flertall, tror jeg vi kan innrette Norge bedre, sier Støre.

Kan reverserer

Den nye kommune- og regionreformen skal behandles på Stortinget i løpet av våren, og tvangssammenslåingene blir dermed vedtatt før valget.

Men allerede til høsten kan kommuner og fylker som er slått sammen med tvang, få viljen sin likevel. Arbeiderpartiet har fra før gjort det klart at kommuner som slås sammen med tvang, skal få reversert vedtaket med Støre som statsminister. Nå åpner han altså for å gjøre det samme med de nye regionene.

– Vi kan ikke ta ansvar for denne reformen. Vi er imot den, sier han.

Fremtidens fylkeskart

Bare Agder og Trøndelag har frivillig gått inn for sine nye regioner.

Kontroversielt

Bruken av tvang for å få gjennomført reformen har blitt heftig diskutert. KrF valgte til slutt å ikke støtte bruken av tvang, men tvangssammenslåingen får likevel flertall med støtte fra Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier kommunereformen allerede ville vært en suksess uten bruk av tvang, siden 153 kommuner selv har fattet vedtak om sammenslåing. Av disse har 94 gått inn for sammenslåing til 39 kommuner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger