Stordalen ber Skatteetaten ta til fornuft

– Det er ingen rimelighet i at de bosniske arbeiderne skal ende opp med regningen, for her var det kjeltringer som sto bak, sier Petter Stordalen.

Petter Stordalen

Petter Stordalen har holdt løftet han ga for to år siden, og har betalte de bosniske arbeiderne 2 millioner kroner.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Han ber derfor skattemyndighetene "høre på fornuftens indre stemme" etter at de har sendt underbetalte, bosniske arbeidere skattekrav som tilsvarer mer enn det de tjente til sammen, fordi arbeidsgiveren Engra har operert med doble kontrakter.

– Kjeltringer

– Selskapet Engra, som sto bak og er tilbake i Bosnia i dag, er det vi i Porsgrunn kaller kjeltringer, sier Stordalen, som skulle leie hotellet arbeiderne pusset opp.

I tillegg til skyhøy skatteregning, har arbeiderne nå fått krav om å betale den skatten til Norge som Engra skulle ha betalt. Arbeidernes lønn skulle nemlig være 28 kroner etter skatt, men ingenting tyder på at Engra har betalt skatt for dem.

Dermed har norske skattemyndigheter fremmet kravet overfor arbeiderne, mens selskapet slipper unna.

– Saken er at de som ansatte arbeiderne, ikke fulgte loven. Arbeiderne har mest sannsynlig blitt truet til å fylle ut timelistene. Men uansett, selv om de fylte dem ut, er det åpenbart for alle at dette var galt. Da må de ikke få et skattekrav fra myndighetene som er helt umulig for dem å håndtere i Bosnia, sier Stordalen til NRK.

Bygningsarbeiderne pusset opp Ansgar hotell i Oslo da Økokrim og Arbeidstilsynet i mai 2008 aksjonerte på grunnlag av mistanke om luselønn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Stordalen

Petter Stordalen møtte selv opp utenfor Ansgar hotell da Økokrim slo til i 2008, og lovet at det skulle ryddes opp.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Holdt million-garanti

Stordalen skulle leie hotellet, og sto ikke bak lovbruddene, men reagerte kraftig og ga garantier om å rydde opp.

– Jeg åpner ikke et hotell her før vi har gjort opp for oss på en ordentlig måte, sa Stordalen og lovet at arbeiderne skulle få den tarifflønnen de hadde krav på.

Kjell Skjærvø

Kjell Skjærvø roser Petter Stordalens innsats for de bosniske arbeiderne.

Foto: NRK

Dette løftet har han holdt overfor flere av arbeiderne. For selv om Stordalen ikke hadde noen juridisk forpliktelse overfor arbeiderne, har han i ettertid likevel betalt flere av dem penger slik at de skulle få en anstendig lønn.

– Han har til og med plusset på feriepenger for noen av dem som ikke har krevd det, forteller ombud Kjell Skjærvø i Oslo Bygningsarbeiderforening.

– Det synes jeg er ryddig gjort. Han har fått mye ufortjent pepper fra media. Han er den eneste som har oppført seg anstendig, sier Skjærvø.

Måtte slite med skattemyndighetene

Det var imidlertid ikke bare enkelt for Stordalen å få betale ut lønn til arbeidere som ikke var ansatt hos ham.

– Det har vært en lang prosess, og det har vært vanskelig. Skattemyndighetene har ikke et regime og regler for hvordan de skal håndtere slike saker, og det er ikke bygd et system basert på at man skal utvise sunn fornuft, man skal følge regler, sier Stordalen.

– Selv om jeg sa at jeg hadde pengene, var det ingen som ville betale dem ut. Så da endte det med at pengene ble betalt som om arbeiderne var ansatt hos oss, noe de aldri var, forteller han.

Han betalte arbeiderne 2 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bosniske bygningsarbeidere

Disse bosniske arbeiderne pusset opp tidligere Ansgar hotell. – Vi fikk 28 kroner i timen, men arbeidsgiver innberettet en timelønn på 155 kroner, forteller de.

Foto: NRK

Da Stordalen skulle betale pengene, fikk han et brev fra skattemyndighetene.

– Der sto det at de gjorde oppmerksomme på at vi var for sent ute med å betale arbeiderne og for sent ute med å sende inn innberetninger. Konsekvensen kunne være at de kunne gå etter oss med sanksjoner. Det tar jeg med stor ro.

Nå ber Stordalen norske skattemyndigheter ta til fornuft.

– Jeg synes det er veldig bra med skatt, men noen ganger må man høre på fornuftens indre stemme og si at det ikke er noen rimelighet i at de arbeiderne skal ende opp med regningen. Her var det kjeltringer som sto bak, sier Stordalen.

– Uskyldige arbeidere står igjen med en skatteregning som åpenbart er urettferdig og urimelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger