Hopp til innhold

Storbyer vurderer å droppe KS etter streiken

I etterdønningene av lærerstreiken er det flere storkommuner som er så misfornøyde med KS sin innsats i forhandlingene, at de vurderer å gjøre jobben selv neste gang.

Streikende lærere utenfor KS-bygget

Streikende lærer står utenfor KS-bygget og viser sin misnøye med Utdanningsforbundet sin forhandlingspartner.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– I lærerstreiken har kommunikasjonen til KS ikke vært god nok. Stavanger, og andre kommuner her i Rogaland, mener at det er veldig viktig med en veldig god kommunikasjon med lærerne. Det har ikke denne prosessen lagt grunnlag for. Det er vår bekymring, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

– Vært negativ kommunikasjon

Christine Sagen Helgø

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sier Stavanger kommune vurdere om KS er de riktige forhandlerne for dem.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hun er en av dem som er misfornøyd med hvordan lærerstreiken utviklet seg. På et tidspunkt i streiken tok hun også til orde for at KS måtte gi seg. Nå varsler hun at Stavanger kommune vil gjennomføre en evaluering av KS sin jobb.

– En helt naturlig del av den vurderingen blir å vurdere om Stavanger skal bli et eget tariffområde, sier Helgø.

Ordføreren synes det er viktig å understreke at KS har gjort en god jobb på andre områder, som for eksempel i forhandlingene med sykepleierne. Hun mener derfor det er viktig med en helhetsvurdering, selv om hun er misfornøyd med prosessen rundt lærerstreiken.

– Jeg syns det har vært en negativ kommunikasjon. Mål og virkemidler har etter min vurdering ikke vært kommunisert på en god måte, sier Helgø.

Det har aldri før skjedd at en kommune har gått fra å være under KS til å bli et eget tariffområde. Men Helgø er sikker på at Stavanger ikke er alene om å vurdere et brudd med KS.

– Trondheim evaluerer også denne prosessen, og det er jeg helt sikker på at andre store kommuner også gjør. Vi har diskutert dette flere ganger, sier Helgø.

Trondheim også kritiske

rita ottervik ordfører

Rita Ottervik (Ap) sier også Trondheim kommune vurderer jobben KS har gjort.

Foto: Melgård, Ole Morten / NTB scanpix
ENighet i lærerkonflikten

Leder i KS Gunn Marit Helgesen tror ikke kommunene får en lett jobb om de bryter med KS.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Og Helgø sin spådom blir bekreftet at Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap).

– Vi syns at KS sin ledelse har skaffet seg for dårlig forhandlingsgrunnlag, og at de ikke har vært koordinert godt nok med medlemmene i prosessen de gikk inn. Derfor har vi opptatt av å evaluere dette ordentlig, og eventuelt vurdere å danne et eget tariffområde sammen med andre storkommuner, sier Ottervik.

Leder i KS, Gunn Marit Helgesen, vil ikke anbefale kommunene å bryte med dem, og advarer om mye ekstraarbeid.

– Det er så mye som må på plass. Det må rigges på plass et apparat istedenfor at KS gjør det. Jeg tror det er mange som undervurderer hva man faktisk skal ha på plass lokalt for å gjennomføre disse forhandlingene, sier Helgesen.

Hun sier at kommuner også tidligere har vurdert å ta over ansvaret selv, og at det er viktig for dem å vurdere pluss og minus ved en slik handling.

KS skjønner ikke kritikken

Helgesen skjønner heller ikke misnøyen som kommunene har med lærerstreikprosessen.

– Oppdraget er gitt, og vi har jevnlig vært i møter med medlemmene der vi har tatt opp det de ønsker. Arbeidstidsavtalen har lenge vært et tema som lærerne har ønsket å ta opp, sier Helgesen.

Glem bikkja, vokt deg for KS

Mange lærere mente KS var den store stygge ulven i forhandlingene mellom Utdanningsforbundet og KS.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Hun sier at KS nå skal vurdere sin innsats under streiken, men hun er ikke enig med Helgø sin analyse om at mange kommuner nå vurderer å trekke seg ut av KS.

– Mitt inntrykk er ikke at det er så mange kommuner som er negative, men de som er negative har fått mye oppmerksomhet, sier Helgesen.

Stavanger-ordfører Helgesen innser at det er en stor jobb å være et eget tariffområde, men at det likevel blir et tema.

– Dette er ikke ment som en trussel, men som en del av en prosess for å være helt sikre på at vi vil gjøre en bedre jobb i forhandlingene neste gang, sier Helgø.

AKTUELT NÅ