Storberget: – Giskeavgangen trist, men forståelig

Knut Storberget synes det er trist at Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet, men sier han har forståelse for hans beslutning.

Knut Storberget

– TRIST SAK I SEG SELV: Ifølge Knut Storberget (Ap) har Trond Giske vært en usedvanlig markant talsperson, som har gjort en stor innsats gjennom mange år.

Søndag kveld skrev Trond Giske på Facebook at han har bestemt seg for å trekke seg fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet, etter samråd med familien.

– Det er en trist situasjon, men jeg har forståelse for beslutningen. De fleste forstår at dette har vært, og er, en enormt vanskelig situasjon for Giske og hans familie, sier Storberget til NRK.

Storberget har fire perioder bak seg på Stortinget for Arbeiderpartiet, blant annet som justisminister.

Ifølge Storberget tar han ikke stilling til varslene, og innholdet i varslersakene i partiet.

– En slik sak er trist i seg selv. Både for dem som varsler, og de som står i det, legger han til.

Synes partiledelsen har håndtert varslene godt

Storberget sier Giske har spilt en svært viktig rolle i Arbeiderpartiet.

– Han har vært en usedvanlig markant talsperson, som har gjort en stor innsats gjennom mange år.

Frode Jacobsen

– Jeg synes dette var en riktig avgjørelse, både for partiet og for Trond selv, ikke minst av hensyn til de som har varslet; at de blir trodd på og blir tatt på alvor, sier Frode Jacobsen, som er fylkesleder i Oslo Arbeiderparti.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Storberget ønsker heller ikke å spekulere på om Giske har vært et offer for en maktkamp:

– Jeg har ikke nok innsikt, men jeg registrerer at når denne type varsler kommer, må det håndteres. I så måte respekterer jeg både prosessen i Ap og Giskes avgjørelse.

– Hvordan har partiet taklet varslene?

– Det er vanskelig å håndtere slike varsler. Det må håndteres, og det må håndteres kontant. Jeg synes partiledelsen har håndtert det på en god måte.

– Riktig avgjørelse

– Jeg synes dette var en riktig avgjørelse, både for partiet og for Trond selv, ikke minst av hensyn til de som har varslet; at de blir trodd på, og blir tatt på alvor, sier Frode Jacobsen, som er fylkesleder i Oslo Arbeiderparti.

Lise Christoffersen

– Jeg synes egentlig at hele situasjonen partiet har kommet i er veldig trist, men når vi først har kommet i denne situasjonen, mener jeg det var en riktig beslutning, sier Stortingsrepresentant fra Buskerud, Lise Christoffersen. Bildet er av Christofersen på vei til Aps sentralstyremøte 2. januar.

Foto: NTB, Gorm Kallestad / NTB scanpix

Også fylkeslederne i Buskerud og Aust-Agder er enig i at det var nødvendig at Giske trakk seg som nestleder.

– Slik situasjonen utviklet seg, så er det både riktig og nødvendig at Giske trakk seg. Jeg håper beslutningen gir de berørte i varslersaken, som fortsatt ligger der, noe avlastning i presset de har vært utsatt for i lang tid, sier Bjørn Tore Ødegården i Buskerud Ap.

– Ut fra det partiledelsen har sagt i forhold til sakene som er skjedd, så har det vel ikke vært noen vei utenom.

Ødegården sier Arbeiderpartiet nå må brette opp ermene:

– De siste ukene har det tegnet seg et bilde av Arbeiderpartiet som vi er veldig mange som ikke kjenner oss igjen i, selv om vi har levd hele vårt liv i partiet.

.

– Klokt

Else-May Botten

Else-May Botten, stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal synes varslersaken har blitt godt håndtert av partileder og partisekretæren i Ap.

Foto: Roar Strøm / NRK

Stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Else-May Botten, sier hun har medfølelse for alle parter i saken, men at det var klokt av Giske å trekke seg.

– Det er en vanskelig situasjon både det han og familien hans står i, men også i forhold til partiet, og det store ansvaret han har som nestleder, men det er utrolig synd at det har blitt sånn.

Botten synes varslersaken har blitt godt håndtert av partileder og partisekretæren i Ap.

– Jeg synes måten ting har blitt håndtert på fra Jonas, har vært utrolig viktig. Det er viktig med godt lederskap i en sånn situasjon. Det er krevende for alle, for det er ingen som ønsker å ha det ondt, og i denne saken er det mange som har hatt det ondt. Jeg håper at med å ta det valget, vil det bli bedre for mange.

– Solid og seriøs ideolog

Leder for Aust-Agder Ap, Jon Rolf Næss, håper også at det nå skal bli ro rundt partiet.

– Giske sitter som stortingsrepresentant, og skal sitte der i tre år til, jeg vil gjerne at han fortsetter i politikken. Han er en solid og seriøs idelog som vi trenger på den politiske arenaen, så må vi bruke ham på det, sier Næss.

Hans-Christian Gabrielsen

– Jeg har respekt for Trond Giskes beslutning, noe jeg håper kan bidra til å skape ro rundt prosessen videre, skriver LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til NRK.

Foto: Amund Trellevik

– Jeg synes egentlig at hele situasjonen partiet har kommet i er veldig trist, men når vi først har kommet i denne situasjonen, mener jeg det var en riktig beslutning, sier Stortingsrepresentant fra Buskerud, Lise Christoffersen.

– Hva tenker du om at han kan fortsette som finanspolitisk talsperson?

– Det har jeg ikke lyst å noe formening om det nå, før det er diskutert i gruppa. Jeg registrerer at han stiller plassen til disposisjon, og da regner jeg med at det er en avklaring som kommer etter at vi har hatt et møte i gruppa.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skriver følgende i en kommentar til NRK:

«Jeg har respekt for Trond Giskes beslutning, noe jeg håper kan bidra til å skape ro rundt prosessen videre. Nå skal sentralstyret sette seg ned og diskutere veien videre, og jeg vil avvente partiledelsens orientering der.»

SISTE NYTT

Siste meldinger