NRK Meny
Normal

Storberget avviser feilinformasjon: – Det ble tatt klare forbehold

STORTINGET (NRK): Tidligere justisminister Knut Storberget mener at han ikke feilinformerte Stortinget, selv om det viste seg å være betydelige forskjeller mellom kommisjonsrapporten og det han sa i sin redegjørelse i november i fjor.

Knut Storberget i vandrehallen Stortinget etter 22. juli redegjørelsen

BARE REPRESENTANT: Tidligere justisminister Knut Storberget ble nevnt flere ganger under redegjørelsene og kommentarene fra opposisjonen. Selv mener han at han nå bare er på Stortinget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Knut Storberget (Ap) kom ut fra Stortingssalen med et inntrykk av konstruktive redegjørelser og en positiv debatt.

– Jeg synes opposisjonen la opp til en positiv politisk debatt, sa Storberget i det han forlot salen der både hans tidligere sjef Jens Stoltenberg og hans etterfølger Grete Faremo hadde redegjort og svart opposisjonen.

Knut Arild Hareide i vandrehallen på Stortinget

FEILINFORMERTE: KrF-leder Knut Arild Hareide var klar både i og utenfor Stortingssalen i sin kritikk på at regjeringen ikke hadde vært klar nok i sin kommunikasjon med Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Opposisjonen kom likevel med klar kritikk av hvordan regjeringen har håndtert 22. juli.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk så langt som å si at regjeringen hadde feilinformert Stortinget etter å ha lest 22. juli-kommisjonens rapport. Han pekte særlig på redegjørelsene som daværende justisminister Knut Storberget og daværende forsvarsminister Grete Faremo holdt i fjor høst.

– Den smertelige sannheten er at sikkerhetssvikten er den største i Norge siden 2. verdenskrig, og omfanget er større enn det regjeringen redegjorde for i fjor høst. Regjeringen har hatt en abstrakt forståelse av hva det vil si å iverksette, sa Hareide fra talerstolen i Stortinget.

Tidligere justisminister Knut Storberget er selv nå representant i nasjonalforsamlingen, men mener ikke at det var noen feilinformasjon fra hans eller regjeringens side.

Storberget: – Ble tatt forbehold

Storberget fulgte redegjørelsene og fikk med seg påpekningene fra Hareide.

Hva tenker du om påstanden om feilinformasjon?
– Nei, det ble tatt helt klart forbehold den gangen om at redegjørelsen var basert på informasjon innhentet fra politiet. Vi var også konsekvente med å legge ut grunnlagsinformasjon og si hvor informasjonen kom fra. I tillegg ble det tatt forbehold og vi viste til at vi hadde en kommisjon som skulle komme med grundige svar senere, sier Knut Storberget etter redegjørelsene.

Storberget mener at de grundige svarene nå er kommet med 22. juli-kommisjonen, og at de aldri lovte Stortinget at de visste alt allerede i midten av november i fjor.

Knut Storberget som tilhører i Stortingssalen

FULGTE MED: Storberget satt som tilhører under dagens redegjørelse, men det han selv hadde sagt i en redegjørelse i november i fjor som justisminister ble likevel et tema.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Avviser du at du feilinformerte Stortinget?
– Jeg synes opposisjonen også var klare på at de ikke oppfattet det som noen bevisst feilinformasjon, men at vi la fram for Stortinget, i åpenhetens navn, hvilken informasjon vi hadde fått fra politiet på det tidspunktet, svarer Storberget på NRKs spørsmål.

Ap med presseskriv: – Vi feilinformerte ikke Stortinget

I Stortinget tirsdag delte Arbeiderpartiet ut et A4-ark til pressen der de slo tilbake mot påstandene om feilinformasjon.

Partiet har blant annet trukket ut deler av redegjørelsen Knut Storberget ga 10. november der han tar forbehold om at «det på et senere tidspunkt vil kunne framkomme ytterligere faktainformasjon av betydning».

Les hva Storberget sa til Stortinget i november: Redegjørelse fra justisministeren 10. november 2011

Da Stoltenberg møtte pressen etter redegjørelsen avviste også han Hareides utspill om feilinformasjon.

– Min regjering har ikke feilinformert Stortinget, sa han.

Han understreker at Storberget la fram alle kildene til informasjonen han hadde, og at den daværende justisministeren var klar og tydelig på at det senere kunne komme mer utfyllende informasjon. Ifølge Stoltenberg har hans regjering hele veien spilt med åpne kort.

Den tidligere justisministeren Knut Storberget forteller også at han er opptatt av at alt skal komme frem. Derfor har han bidratt med informasjon til 22. juli-kommisjonen, og han er også innstilt på å svare på eventuelle spørsmål som Kontroll- og konstitusjonskomiteen måtte ha.

Gikk du av for tidlig? – Nå er jeg i Stortinget

Knut Storberget gikk av dagen etter at han hadde redegjort for Stortinget i november i fjor.

Avgangen ble begrunnet med hensynet til familien, og at han over lengre tid hadde ønsket å få tre av som justisminister med det som grunn. Den gangen ble det understreket at avgangen ikke var knyttet til 22. juli.

Jens Stoltenberg og Grete Faremo sammen med Knut Storberget

TAKKET AV: Knut Storberget ble takket av med god stemning i en sammenkomst hos statsministeren. Grete Faremo tok over stillingen som ble døpt om til justis- og beredskapsminister.

Foto: Kristin Halvorsen

Ni måneder etter at han gikk av ønsker ikke Storberget å svare på om han forlot jobben for raskt etter terrorangrepene.

Gikk du av for fort?
– Nei, altså nå er jeg her i Stortinget, og jeg har gått av. Spørsmål knyttet til at jeg gikk av, og om det var riktig tidspunkt å gå av på er passe for min del, sa Storberget til pressefolkene utenfor Stortingssalen i dag.

Han vedgår likevel at også han kunne gjort ting bedre og andereldes i etterpåklokskapens lys, og med 22. juli-kommisjonens rapport på bordet.

Hva har du selv sviktet på?
– Å oppfatte risiko er noe vi alle må ta innover oss et ansvar for - også vi som satt med det politiske ansvaret, sier Storberget.

Da vil han understreke at det ikke bare går an å skylde på politiet eller byråkratiet for feil og mangler.

– I ettertid er det lett å se at mye kunne vært gjort annerledes, eller burde vært gjort tidligere. Det er et ansvar jeg mener vi bør ta. Vi skal ikke bare peke på de operative, men vi på politisk nivå må også ta vårt ansvar, sier Storberget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger