– Lei av at folk skylder på hverandre

– Jeg er så lei av at folk skylder på hverandre, sa tidligere justisminister Knut Storberget etter å ha forklart seg for Stortingets kontrollkomite om 22. juli.

Tidligere justisminister Knut Storberget forklarte seg om 22. juli på Stortinget.

Se video: Intervju med Knut Storberget

I drøyt en og en halv time forklarte den tidligere justisministeren seg for Stortingets kontroll og konstitusjonskomité. Han startet med å si at han tar ansvaret for at politiet sviktet på vesentlige punkter den 22. juli i fjor.

Da høringen var over innrømmet Storberget at dette var en dag han hadde grudd seg til.

– Men det ergrer meg at jeg har grudd meg, det var en fin høring og den var godt ledet, sa han.

Da han ble spurt om å kommentarer påstander om detaljstyring av politiet, ble den tidligere justisministeren litt irritert.

– Jeg er så lei av at folk skylder på hverandre, jeg syns de får ta ansvar, stå opp og spørre seg selv hva de ville gjort annerledes hvis de hadde kunnet.

Ville ikke svare

Knut Storberget innrømmet blant annet at han ville fått stengt Grubbegata tidligere, hvis han hadde vært klart over de forskjellige scenariene som forelå.

– Jeg må være helt ærlig her. Hvis jeg hadde visst, hadde jeg måtte instruert politiet om å stenge med en gang, sa han.

På spørsmål fra komitéleder Anders Anundsen (Frp) om han ville valgt å trekke seg dersom han satt som justisminister da kommisjonen la fram sin rapport, svarte Storberget:

– Jeg har slitt med mange av de tankene mange andre har slitt med etter 22. juli, men jeg har valgt å ikke ta stilling til slike hypotetiske spørsmål.

Diskusjoner om ansvar

Anundsen bemerket at det å ta ansvar var noe annet enn i si at man tar ansvar, og at det ikke var så vanskelig for Storberget å si at han tok ansvar i og med at han på det tidspunktet allerede hadde gått av som justisminister.

Etter høringen sa Anundsen til NRK.no at han er skuffet over at Storberget ikke ville svare mer på dette spørsmålet.

Anders Anundsen mener det er bra at Storberget så tydelig tok ansvar da han forklarte seg for Stortinget om 22. juli.

Se video: Anundsen skulle gjerne hatt flere svar om ansvaret.

NRKs politiske kommentator Kyrra Nakkim sier at det er enkelt å si at man tar ansvar når man allerede har gått av. Han mener Storberget virket litt på defensiven da han ble spurt om konkrete detaljer.

- Storberget virket litt på defensiven når han ble spurt om konkrete detaljer, mener Nakkim.

Se video: Nakkim kommenterer Storbergets forklaring.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger