Hopp til innhold

Storberget krever svar fra politiet torsdag

Justisminister Knut Storberget (Ap) har bedt om en foreløpig redegjørelse fra politiet om terroraksjonen 22. juli.

Knut Storberget

27.JULI: Justisminister Knut Storberget og leder for Beredskapstroppen Anders Snortheimsmoen møter pressen etter justisministerens samtaler med tjenestemenn som deltok i aksjonen på Utøya. I morgen får Storberget en foreløpig rapport om politiaksjonen. Foto: Holm Morten / Scanpix .

Foto: Holm Morten / SCANPIX

  • Krever rapport på bordet i morgen
  • Vil ha svar på responstid og utstyrsvalg

Rapporten skal legges fram allerede torsdag, og vil blant annet inneholde en foreløpig analyse av politiets tidsbruk under terroraksjonen for snart fire uker siden.

– Jeg syns det er veldig viktig at pårørende og etterlatte får gode svar på svært viktige spørsmål som er reist. Derfor har jeg og politidirektøren i dag blitt enige om at vi skal gi en foreløpig redegjørelse og besvare noen av spørsmålene, sier Knut Storberget til NRK.

De siste to ukene har det kommet fram stadig flere opplysninger om politiets aksjoner på Utøya og i Oslo.

Senest tirsdag ble det kjent at Anders Behring Breivik skal ha blitt avvist da han ringte operasjonssentralen fra Utøya for å overgi seg. I dag ble det kjent at den første patruljen som kom fram til Utøya klokken 17.52 var bevæpnet, men likevel ventet på beredskapstroppen fra Oslo før de startet aksjonen.

Andre spørsmål som har blitt stilt i media i forbindelse med aksjonen er:

  • Hvorfor ble ikke alle enheter i politiet varslet?
  • Hvorfor ble ikke helikoptret satt inn?
  • Hvorfor rykket ikke Buskerud-politiet ut til Utøya selv?
  • Hvorfor fikk ikke Beredskapstroppen båtene de bad om?
  • Møtte de egentlig opp på feil sted?
  • Hvorfor var det så vanskelig for ungdommene på Utøya å komme gjennom på politiets nødnummer?

Bakgrunn: Her er svarene de pårørende krever svar på

Storberget har blant annet bedt politiet redegjøre for responstid, utstyrsvalg og valg av innsatsstyrke.

– Dette er spørsmål som jeg forstår at folk stiller, og som jeg mener at politiet så langt det er mulig kan gi foreløpige svar på, for å dekke opp for informasjonsbehovet, sier han.

Les også: Legehelikopter kunne landet på Utøya klokka 18.00

Innrømmer omvei til Utøya: Beredskapstroppen ble forsinket

– Må være ydmyke

Video Politiet innrømmer omveg til Utøya

AKSJONEN PÅ UTØYA: Beredskapstroppen har fått kritikk for at de tok en omvei da de tok seg til Utøya 22. juli.

Foto: Nyhetsspiller

Storberget sier det er viktig å huske omfanget av aksjonen, og understreker at undersøkelsen som legges på bordet torsdag ikke vil være komplett.

– Vi må være ydmyke for at dette er en stor evalueringsoppgave som politidirektoratet nå har startet, men jeg syns samtidig det er viktig at man får anledning, særlig overfor pårørende og etterlatte, til å gi foreløpige svar og ha en dialog rundt dette. Vi forstår godt at mange av disse spørsmålene reises fra de som er så hardt rammet, sier han til NRK.

– Hva syns du om bildene fra aksjonen som viser at beredskapstroppen tar seg fram til Utøya i en plastbåt?

–Jeg har sagt mange ganger at jeg, i likhet med alle andre som observerer en så grufull handling, stiller spørsmål om hvorvidt man kunne kommet tidligere fram.

– Men jeg vil være veldig varsom med å konkludere nå, og det er derfor vi også ber politiet om å gi foreløpige svar. Tilslutt vil 22. juli-kommisjonen kunne gi fyldige svar på hva som var bra nok, og hva som ikke var det, sier justisministeren.

22. juli-kommisjonen, som har fått i oppgave å granske hele terroraksjonen, møtes for første gang på Gardermoen torsdag.

– Dette blir en grundig evaluering som gjennomføres med hjelp fra eksterne krefter. Jeg mener at mye av dette arbeidet vil ivareta kravet til uavhengighet og kvalitet, sier Storberget.

VET DU NOE? Tips oss om terrorsaken

AKTUELT NÅ