Storberget ber om svar om Treholt-overvåking

Justisminister Knut Storberget er overrasket over at den ulovlige videoovervåkingen av Arne Treholt blir bekreftet først nå.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget vil til bunns i påstandene om at politiet fabrikkerte bevis i Treholt-saken.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I går bekreftet Lund-kommisjonen , som gransket ulovlig overvåking av nordmenn, at leiligheten til Treholt ble videoovervåket fram til arrestasjonen i 1984.

Storberget vil vite hvorfor dette ikke ble gjort kjent da Treholt prøvde å få gjenopptatt saken sin i 2005.

Oversikt: Dette er Treholt-saken

– Jeg vet jo at Lund-kommisjonen i sin egen rapport beskriver annen type ulovlig etterforskning mot Treholt, så det er jo et spørsmål som melder seg, sier Storberget til NRK.

Sent i går kveld bekreftet Lund-kommisjonen at Arne Treholts leilighet ble ulovlig videoovervåket.

Storberget sier han ble overrasket da pressemeldingen kom.

– Men samtidig har jeg lært meg å leve med at når det gjelder denne saken, så er det lite som overrasker etterhvert. Det er derfor det er så maktpåliggende for meg som justisminister at vi alle kan bidra til at vi kommer til bunns i disse forholdene, sier Storberget.

Eksteriør av Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61

Arne Treholts gamle leilighet i Oscars gate 61.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Styrker saken

Det var advokat Regine Ramm Bjerke, som selv satt i Lund-kommisjonen, som sendte ut en pressemelding på vegne av kommisjonen.

Her heter det at kommisjonens leder, Ketil Lund, har funnet det riktig å informere partene i Treholt-saken om at kommisjonen ble gjort kjent med at Treholts leilighet ble videoovervåket av Politiets overvåkingstjeneste (POT) fram til arrestasjonen i 1984.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Lund.

Treholts advokat, Harald Stabell, mener påstandene om at politiet også fabrikkerte bevis i saken, nå er styrket.

– Var de i stand til å videoovervåke Treholts leilighet i halvannet år, så er jo ikke spranget veldig stort til at de også kan ha vært i stand til å fabrikkere bevis, sier Stabell.

Les også: Her er pengebeviset

Harald Stabell og Arne Treholt

Arne Treholt og Harald Stabell.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Ingen kobling

Forsvararen stusser også over at dette blir bekreftet først nå, og ikke da Treholt ba om gjenopptakelse i 2005. Lund-kommisjonen, som gransket påstander om ulovlig overvåking av norske borgere, avsluttet sitt arbeid i 1996.

– Jeg synes det er litt trist og beklagelig. Man måtte jo da skjønne og vite at dette var en opplysning som kunne være viktig, sier Stabell.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mener på sin side at bevisene i Treholt-saken står like sterkt, uavhengig av videoovervåkingen.

– Det er ingen kobling mellom bevisene og de nye opplysningene om videoovervåking, selv om noen kanskje forsøker å få det til å se slik ut, sier Qvigstad til NTB.

Les: Qvigstad: – Svekker ikke bevisene i Treholt-saken

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger