Storaksjon mot vestafrikanske narkotikalangere

På mindre enn to uker har Oslopolitiet i en storstilt aksjon pågrepet over 50 kriminelle vestafrikanere for narkotikalovbrudd i sentrumsområdene i Oslo. NRK var med sivile politifolk ut i helgen da Karl Johan-områdene var målet.

Sambandet går jevnt inne i en av flere sivile politibiler som kjører usynlig rundt i Karl Johan-området i Oslo-sentrum natt til søndag.

En ensom gatemusikant forsøk å sjarmere lørdagsbrisne folk som vaser forbi.

Han vet ikke at det yrer av politispanere rundt ham. Det vet heller ikke den vestafrikanske narkotikaselgeren like ved idet han tilbyr en sivil politimann sine varer.

– Har dere tenkt å pågripe han nå?

– Ja, vi ønsker å komme til det punktet der han ikke kan forklare det som noe annet enn det er, sier en av spanerne til NRKs reporter.

Plutselig er tre menn i vill spurt på vei nedover trikkeskinnene – en stresset narkotikalanger først og to politi rett bak. De springer av gårde i et tempo reporteren kan glemme å følge etter.

Totalt blir det tatt 10 personer denne natten for narkotikakriminalitet.

Artikkelen fortsetter under

Spanere leter etter narkodepot

Spanerne leter etter et narkotikadepot på stortorget.

Foto: NRK / Ellen Borge Kristoffersen

En av de største aksjonene

I snart to år har Oslopolitiet jobbet med store ressurser inn mot de kriminelle vestafrikanske miljøene. De siste to ukene har de hatt en større satsing inn mot miljøet – noe som har resultert i flere titalls pågripelser. Aksjonen er en av de største mot denne gruppen noensinne.

– Vi har pågrepet mer enn 50 personer for brudd på narkotikalovgivningen. I tillegg har vi pågrepet mer enn ti personer for brudd på utlendingslovgivningen. Antall personer pågrepet er høyt, forteller politioverbetjent ved Oslo politidistrikt Harald Bøhler til NRK.

– Umulig med nullvisjon

Til tross for aksjonering – Bøhler innrømmer at det er umulig å ha en nullvisjon mot de kriminelle vestafrikanere. Men han mener at de kan hindre miljøet i å vokse.

Politioverbetjent Harald Bøhler

Politioverbetjent Harald Bøhler forteller at antall kriminelle vestafrikanere som kommer til Norge stagnerer etter at politiet satte i gang aksjonen.

Foto: NRK

– Vi ser at det nærmest er et utømmelig marked for å få dem opp fra Sør-Europa hvor det er veldig mange av disse narkotikalangerne. Men det er pengene som regjerer og hvis inntjeningsmulighetene blir lavere, så kommer det færre, forteller han.

– Har dere sett tegn til at det nå kommer færre?

– Det var en markant økning av antall kriminelle vestafrikanere her frem til vi startet prosjektet for halvannet år siden. Nå mener vi at det stagnerer. Dette er ikke noe som vi kan ha nullvisjon på, for det er utbredt over hele Europa, men vi mener at prosjektet har gitt positive effekter i forhold til Norge, sier politioverbetjenten.

– Kunne tatt uendelig mange

Og de som skal gjøre det mindre attraktivt for vestafrikanske kriminelle å selge narkotika i Oslo, har mer enn nok å ta av.

– Det er bare snakk om ressursspørsmål. Vi kunne tatt uendelig mange, forteller en av spanerne til NRK denne lørdagskvelden på Karl Johan.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger