Hopp til innhold

Mann tiltalt for 120 tilfeller av vold, trusler og sjikane mot fengselsansatte

ILA FENGSEL (NRK): En 31 år gammel mann står i morgen tiltalt for den mest omfattende straffesaken som omhandler vold, trusler og sjikane mot ansatte i norske fengsler. – Saken er ekstrem og uvanlig, sier fengselsdirektør.

Tirsdag starter en omfattende straffesak mot en 31 år gammel forvaringsfange. Han er tiltalt for omfattende voldsbruk, trusler og sjikane mot over femti fengselsbetjenter under soningen. Han er vurdert som så voldelig og syk at han sitter i isolasjon.

SE VIDEO: Tirsdag starter en omfattende straffesak mot en 31 år gammel forvaringsfange. Han er tiltalt for omfattende voldsbruk, trusler og sjikane mot fengselsbetjenter under soningen. Han er vurdert som så voldelig og syk at han sitter i isolasjon.

31-åringen, som nå sitter fengslet med forvaringsdom på Ila fengsel og forvaringsanstalt, må tirsdag møte i Asker og Bærum tingrett tiltalt for et stort antall tilfeller av vold, trusler og sjikane mot fengselsansatte. Tiltalen er på nærmere 120 punkter.

Han skal blant annet ha slått ned fengselsansatte uten forvarsel og helt uprovosert, samt spyttet og kastet urin i ansiktet på dem.

Tirsdag 3. mai 2011 ca. klokken 19.10 i Ullersmo fengsel i Ullensaker, slo han uten foranledning fengselsbetjent NN i ansiktet med knyttet neve slik at NN fikk brudd i nesen.

Tiltalen

– Så farlig at han må isoleres

Knut Bjarkeid - fengselsdirektør i Ila fengsel og forvaringsanstalt

DIREKTØR: Knut Bjarkeid, direktør for Ila fengsel og forvaringsanstalt, sier de har fire innsatte som er så farlige at de må sitte på isolasjon.

Foto: Simon Solheim / NRK

Søndag 24. november 2013 gjennom vinduet i Ila fengsel i Bærum viste han frem og onanerte sin erigerte penis til fengselsbetjent NN.

Tiltalen

De siste årene har 31-åringen sonet på avdeling G på Ila fengsel og forvaringsanstalt, landets strengeste sikkerhetsavdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå». Det var her Anders Behring Breivik var plassert da han sonet på Ila.

LES OGSÅ: Breivik flyttes fra Ila fengsel

Den tiltalte mannen er rett og slett så farlig at han må sitte fullstendig isolert, noe han har gjort i flere år. Sikkerhetscellene på avdeling G er nesten som glattceller. Det eneste inventaret er seng, stol, skrivebord og et toalett - alt i samme rom, og alt er festet fast til vegg og gulv.

31-åringen får ikke møte andre fanger, og får kun komme ut fra cellen sin en time i døgnet. Da under strengt vakthold og i følge med flere fengselsbetjenter. De 23 resterende timene i døgnet må mannen tilbringe inne på cellen sin, som ligger bortgjemt i kjelleren på Ila.

I dag sitter totalt fire personer i isolasjon på avdeling G. De fire er erklært tilregnelige av domstolen og dømt til forvaring, men blir vurdert som så farlige og syke at de må isoleres. De har store psykiske lidelser som de ikke får behandling for. De har flere ganger blitt forsøkt overført til psykiatrien, men har kun fått korte opphold før de har blitt sendt tilbake til fengselet.

LES OGSÅ: Fengselsprest: – Overgrep å sette psykisk syke i fengsel

– Både ansatte og andre innsatte må vernes mot dem. De er ekstremt farlige, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

– Hva vil det si?

– At vi aldri vet når de slår. Vi har ikke annet valg enn å isolere dem.

31-åringen som tirsdag må møte i Asker og Bærum tingrett har fortsatt volden selv om han har blitt plassert i isolasjon på landets strengeste sikkerhetsavdeling. I tiltalen står det blant annet at han skal ha slått fengselsbetjenter når de har åpnet luken til celledøren, samt spyttet på dem. Han skal også ved flere anledninger ha truet og sjikanert de ansatte og onanert foran dem.

Ved minst en anledning har de ansatte måtte legge 31-åringen i en sikkerhetsseng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avdeling G - Ila fengsel og forvaringsanstalt

ISOLERT: Mannen er så farlig og voldelig at han må sitte isolert på avdeling G på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Avdeling G er landets strengeste sikkerhetsavdeling. Her sitter fire menn som er så voldelige at de ikke kan være andre steder. Noen av dem har sittet fullstendig isolert i flere år.

Foto: Simon Solheim / NRK

Fredag 29. juli 2011 ca. kl. 14.25 i Ila fengsel i Bærum slo han uten foranledning og med stor kraft fengselsførstebetjent NN i høyre tinning med knyttet neve, slik at han fikk hjernerystelse og ble delvis sykemeldt i 10 dager.

Tiltalen

Nesten 50 ansatte fra Ila, Ringerike og Ullersmo fengsel, der mannen har sonet, skal vitne i rettssaken som går over to uker.

– Det er ikke klart hvordan min klient stiller seg til tiltalen. Jeg vet rett og slett ikke, sier advokat Kirsten Birgitte Sigmond som forsvarer mannen.

Forbundsleder Knut Are Svenkerud - Kriminalomsorgens Yrkesforbund

UNIK SAK: Forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund sier de aldri tidligere har sett en så stor og omfattende sak. Han forteller at ansatte har sluttet og sykmeldt seg på grunn av voldsbruk fra innsatte.

Foto: Simon Solheim / NRK

Hun forteller at han er frustrert over å ha sittet isolert så lenge som han har gjort.

– Han har det ikke bra. Han har havnet i en ond sirkel. Han har blitt isolert på grunn av sine handlinger, noe som igjen har ført til at handlingene hans har eskalert, sier Sigmond.

Mannen har flere ganger blitt vurdert av psykologer og psykiatere. Konklusjonen har vært at han er strafferettslig tilregnelig, og dermed for frisk for å dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Under rettssaken i Asker og Bærum tingrett vil to sakkyndige være tilstede for å vurdere den tiltaltes psykiske tilstand på nytt.

– Ansatte slutter og blir sykmeldt

Forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, sier at denne rettsaken er unik for Kriminalomsorgen.

– Vi har aldri tidligere opplevd at en innsatt har vært tiltalt for så mange voldstilfeller mot tjenestemenn.

Han forteller at volden sliter på tjenestefolkene.

– De går i en høy beredskap, og det sliter på dem mentalt. Vi ser mer spytting og noen innsatte fortsetter voldsbruken over lang tid. Noen ansatte slutter og noen blir sykmeldt på grunn av dette, sier Svenkerud.

Dømt for vold og voldtekt

Mannen er straffedømt flere ganger, sist i Oslo tingrett i 2011. Da ble han dømt til forvaring i seks år, med en minstetid på fire år. Retten mente at normal fengselsstraff ikke var tilstrekkelig for å verne samfunnet mot nye og alvorlige voldsforbrytelser. Han ble blant annet dømt for voldtekt som «ble begått på en gruoppvekkende og brutal måte», ifølge dommen: «Fornærmede hadde dødsangst og overgrepet pågikk over lang tid».

Han er også tidligere dømt for vold og trusler mot offentlige tjenestemenn. I dommen fra 2011 står det at «tiltaltes handlinger viser en totalt manglende respekt overfor fengselsbetjenter og det arbeid de er satt til å gjøre».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Bjarkeid - fengselsdirektør i Ila fengsel og forvaringsanstalt

EKSTREM OG UVANLING: Saken som skal opp for Asker og Bærum tingrett er ekstrem og uvanlig, mener fengselsdirektør Knut Bjarkeid. Her følger han NRK til avdeling G, landets strengeste sikkerhetsavdeling i kjelleren på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Foto: Simon Solheim / NRK

Torsdag 25. juli kastet han urin på fengselssykepleier NN og traff ham i ansiktet og på kroppen fordi han ikke fikk medisin /og/eller den type/dose han ønsket seg.

Tiltalen

– Saken er ekstrem og uvanlig

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier de ansatte er flinke til å avverge voldshandlinger i fengselet.

– Det er sjelden vi ser vold mot ansatte i fengselet. Det er på grunn av de ansattes evne til å se situasjoner og hindre voldsepisoder. Saken som skal opp i retten er ekstrem og uvanlig. Det er et fåtall innsatte som bruker vold mot de ansatte, men de bruker gjerne vold ofte og står for et stort antall voldssaker alene, sier Bjarkeid som ikke ønsker å kommentere den konkrete saken nærmere fordi den skal opp for retten.

Han sier at de voldsepisodene som skjer ofte skyldes innsatte med psykiske problemer.

– Det er en påkjenning for de ansatte å jobbe med mennesker som man aldri vet når kan komme til å slå. Vi må verne de ansatte, og da er vi nødt til å isolere de fangene det gjelder.

Fra 2012 til 2013 økte det samlede antallet registrerte volds- og trusselhendelser i norske fengsler, fra 406 i 2012 til 521 i fjor. Registrerte voldstilfeller gikk ned i fjor. Det ble da registrert 87 tilfeller av fysisk vold mot ansatte i fengsel mot 139 året før (2012).

Avdeling G - Ila fengsel og forvaringsanstalt

STRENGT: Fangene som soner på avdeling G på Ila fengsel og forvaringsanstalt soner under strenge forhold. På celledøren henger lapper med informasjon om hva de innsatte har inne i cellen.

Foto: Simon Solheim / NRK

AKTUELT NÅ