Stor skredfare neste uke

Det er ingen skredsikre fjellskråninger i Norge neste uke.

Snøskred

Snømengden som skal til for å utløse skred, avhenger av vind og temperaturendringer.

Foto: ARC / REUTERS

I helgen har det gått flere store snøskred i Norge. Lørdag omkom to menn etter å ha blitt tatt av snøskred på Kalvøya.

Søndag ble snøskred utløst i både Voss og i Nordfjordeid, men ingen ble meldt savnet etter skredene.

Neste uke er det ingen skredsikre fjellskråninger i Norge. Skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt (NGI), Christian Jaedicke, sier til NRK at skredfaren øker kraftig på grunn av værforholdene.

– Det vil være fare for snøskred i fjelltrakter over hele landet. Størst er faren i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge og i fjellområder langs kysten av Nordland, sier han.

Vekslende vær

Til uken er det vinterferie i de fleste fylkene på Østlandet og i Midt-Norge.

Været - Håkon Melhus

Meteorolog Håkon Melhus ved Meteorologisk institutt. Arkivfoto.

Da kommer det inn mye lavtrykk som vekselvis vil berøre hele landet. De første dagene i kommende uke ventes en urolig værtype med kuling og nedbør, særlig i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge.

– Det blir ikke noe teltvær. Det er ventet dårlig vær – med sterk vind og mye nedbør i store deler av landet, sier vakthavende meteorolog Håkon Melhus ved Meteorologisk institutt til NRK.

Økende skredfare og vanskelige kjøreforhold

Melhus sier at kombinasjonen av temperaturstigning, mye nedbør og sterk vind kan gi vanskelige kjøreforhold og økende skredfare.

Det kan føre til at skredfaren lokalt kommer opp i 4 på skalaen i områder som får mest nedbør, melder NGI Snøskred.

Christian Jaedicke,

Skredekspert Christian Jaedicke.

Foto: Privat

Det innebærer stor risiko for skred. Skredfaren angis på en skala fra 1 (liten fare) til 5 (meget stor fare).

– På Vestlandet er det ventet kraftige lavtrykk med mye nedbør neste uke. Det kan skape vanskelige forhold og øke snøskredfaren, sier Christian Jaedicke.

Regn på nysnø gir lettere skred

Mange skred går under eller like etter større snøfall. Snømengden som skal til for å utløse skred, avhenger av vind og temperaturendringer.

– Terrenget må helle 30 grader eller mer for at det skal utløses snøskred. Samtidig må det være tilstrekkelig med snø på bakken, forteller skredeksperten.

Snøskredfaren er stor dersom det kommer mer enn 50 cm snø på tre døgn.

Regn fører til at snødekket bløtes opp og fastheten avtar. Regn på nysnø gir lettere skred enn regn på gammel snø. Skredfaren avtar raskt når regnet stopper.

Snødekket blir mindre fast

Vinden bidrar til å øke skredfaren fordi den frakter snøen vekk fra forblåste steder og legger den fra seg i leområder.

Vinden pakker også snøen sammen og lager fokksnø. Det kan bygges opp store mengder fokksnø før det eventuelt går et snøskred.

Når det er kaldt, vil dannelsen av isbruer mellom snøkrystallene gå sakte, og vi kan få et ustabilt snødekke i flere dager etter et snøfall.

Ved mildvær stiger temperaturen i snøpakka, og snødekket blir mindre fast slik at skredfaren øker. De fleste skred som utløses som følge av mildvær, går i løpet av 0-6 timer etter at mildværet kom.

Snøskred Kvaløya

Til tross for en omfattende redningsaksjon sto ikke livet til å redde for de to turkameratene som ble tatt av ras ved Middagstinden på Kvaløya utenfor Tromsø lørdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Slik blir været hos deg

  • Sør – og Østlandet: Lite nedbør i starten av neste uke men klissvåt onsdag. Bedre fra torsdag av.
  • Vestlandet: Dårlig vær, regn og kuling på fjelltrakter på søndag. Utover uken urolig værtype og nedbør, torden på lørdag.
  • Midt-Norge: Snø og snøbyger, litt sol og kaldt. Liten storm nord for Stadt. Urolig og vekslende vær utover uken.
  • Nord-Norge: Vind fra sørvest og mye kuling, sludd og regn. Ikke mye nedbør.

Ustabile vær- og snøforhold

Lørdag fortalte hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Thomas Skaugen, til NRK at de fleste omkommer i snøskred når faren er moderat eller markert (faregrad 2 og 3).

Ifølge Jaedicke skyldes det at det er få tegn på ustabile snøforhold når skredfaren er relativt liten.

– Det er mange frikjørere som kjører i terreng som er brattere enn 30 grader. Da kan de være med på å utløse skreden, sier skredeksperten som advarer mot å ferdes i terreng som er brattere enn 30.

To omkom i skred

To menn omkom i et skred på Kvaløya i Troms lørdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Ta dine forholdsregler

Tegn på ustabil snø er naturligvis skred som går, eller når det har gått skred de siste to døgn, men også når det snør og blåser kraftig, eller temperaturen stiger mye for eksempel på grunn av sol.

Det er også et tegn på ustabil snø når det drønner i snøen, eller snøen sprekker opp når du går på ski, ifølge NGI Snøskred.

Håkon Melhus trekker frem at dagens skredulykker ble utløst av skikjørere, og at vi står overfor en uke med svært vekslende vær.

– Derfor bør folk følge godt med på vær- og skredvarslingen dag for dag og ta sine forholdsregler, og ikke minst respektere avstengte områder, sier han.

Snøskred

Mye våt og tung snø øker også skredfaren, og meteorologen oppfordrer folk til å ta alle forholdsregler.

Foto: Remi Bøe Presttun / Scanpix

Her kan du få snøskredvarsler

Mange stiller seg spørsmålet om det er farlig å bevege seg i fjellet nå.

Nettstedet Varsom.no, som er et testsamarbeid mellom NVE, met.no, Vegvesenet, Jernbaneverket og NGI, kommer to ganger i uken med skredvarslinger for flere områder av landet.

Men statsmeteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge sier det kan være farlig kun å basere seg på skredvarselet.

– Vi må vite hvordan det står til med forholdene i snøen for å kunne si noe eksakt om hver enkelt fjelltopp, sier Wergeland til Nordlys.

– Budskapet er at man ikke bare må se på den generelle faregraden. Man må tenke selv, undersøke selv og bruke den kunnskapen man for eksempel har lært på skredkurs, sier Wergeland.

Slik blir vinterferien på Østlandet:

  • Mandag og tirsdag: Bra østafjells men lite sol og lite nedbør.
  • Onsdag: Omfattende nedbør i hele Sør-Norge. Regn i områdene rundt Oslofjorden. Snø i fjellet.
  • Torsdag og helgen: Mye vestavær, så mest nedbør på Vestlandet. Opphold den meste av tiden men varierende skydekke. Ustabilt og urolig vær.

SISTE NYTT

Siste meldinger