Hopp til innhold

Fra laber til stor pågang for influensavaksine

Langt flere enn risikogruppene ønsker nå å vaksinere seg mot influensa. Mange apoteker og grossister over hele landet har i løpet av dagen gått tomme for vaksinen.

Apotek i hele landet meker stor etterspørsel etter influensavkasine de siste dagene. Mange har gått tomme.

SE VIDEO: Mange apotek gikk tomme for influensavaksine fredag, men nye doser er ventet i løpet av få dager.

 Per T. Lund, adm.direktør, Apotekforeningen

– Vi har hatt en ekstrem utvikling i etterspørsel etter influensavaksine i løpet av veldig kort tid, sier Per T. Lund, adm.direktør, Apotekforeningen.

Foto: Solheim/Hjørnevik / NRK

– Det var i dag det begynte for fullt. Det har vel å gjøre med at det har vært en del i media, og at man blir oppfordret til å ta vaksinen, sier Kristin Norang, famasøyt ved Apotek 1 i Bergen.

Interessen for å ta influensavaksine har snudd fra laber til stor pågang de siste dagene. Apotekforeningen fikk fredag beskjed om at alle lagrene til deres grossister har gått tomme for årets influensavaksine i løpet av dagen.

– Vi har hatt en ekstrem utvikling i etterspørsel av i løpet av veldig kort tid, sier Per T. Lund, adm.direktør, Apotekforeningen.

Finnes fortsatt for risikogruppene

Dermed må Folkehelseinstituttets reservelager på 50.000 doser sendes ut for på dekke behovet. Grossistene jobber også på spreng for å dekke etterspørselen.

– Jeg vil anslå at det vil ta alt fra et par dager til ei drøy uke før vi får nye vaksinedoser, sier Lund.

Fortsatt finnes det influensavaksine på legekontorene og helsestasjonene til de som er i risikogruppene. Salget av vaksiner på apotekene er beregnet på de som er utenfor risikogruppene.

– Vi gjør nå det vi kan både for å finne ut om vi kan bestille nye vaksiner fra produsentene, og vi oppfordrer kommuner til å se på hvordan de fordeler de vaksinene som de har bestilt, sier Camilla Stoltenberg, direktør Folkehelseinstituttet.

For sesongen 2012-2013 har Folkehelseinstituttet sendt ut knapt 412 000 doser sesonginfluensavaksine til kommunene for bruk til risikogruppene. I tillegg er det sendt ut rundt 20 000 vaksinedoser for bruk til ikke-risikogrupper.

Influensautbrudd over hele landet

I løpet av 2012s to siste uker, ble det påvist 415 tilfeller av svineinfluensa og vanlig sesonginfluensa. De foreløpige resultatene viser 34 ganger så mange tilfeller av svineinfluensa som vanlig influensa.

Folkehelseinstituttet slår fast at nesten hele landet nå er rammet av influensautbrudd.

I løpet av de siste to ukene ble det påvist 415 influensavirus A og 101 influensavirus B. Influensavirus A omfatter både vanlig sesonginfluensa (H3N2) og den såkalte svineinfluensaen (H1N1).

Det påpekes imidlertid også at det er klart at det er forekomsten av svineinfluensa som har økt mest den siste tiden.

De resterende 274 av de 415 tilfellene er foreløpig ikke klassifisert som annet enn influensavirus A.

– Ikke alarmerende stort utbrudd

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det ingen grunn til bekymring så langt. Utbruddet er ikke mye høyere enn det som er vanlig for sesonginfluensa. FHI tror antallet influensasyke vil øke noen uker, og nå toppen om to til fire uker, før utbruddet avtar.

– Foreløpig, så er dette ikke uventet eller spesielt høyt, så situasjonen er ikke alarmerende, sier lege Siri Helen Hauge ved Folkehelseinstitittet til NRK.

Hauge sier de forventer store variasjoner lokalt.

– Dette er tilfeldige variasjoner, så nøyaktig hvorfor ett virus forekommer mer et sted enn et annet det vet vi ikke, forteller legen.

– Tror du influensautbruddet vil bli høyere enn i høsten 2009?

– Vi har ingen indikasjoner på at dette skal bli et spesielt ille år, men hvor stort utbruddet blir vet vi egentlig ikke før det er over, sier Hauge.

AKTUELT NÅ