Hopp til innhold

Stor kleskjede i Norge refses for helsefarlige smykker

Den svenske butikkjeden Indiska har blitt pålagt å stanse salget av flere smykker i sitt sortiment. Årsaken er at smykkene inneholdt helsefarlige materialer.

Indiska

FÅR KRITIKK: Indiska er en av butikkene som har måttet stanse salget av tre smykker i sitt sortiment.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Også to mindre butikker i Oslo har måttet stanse salget av enkelte smykker av samme årsak.

– Det er et helt klart brudd på regelverket, og er noe vi ser alvorlig på. Det aller viktigste for oss er å få smykkene ut av omløp, og vi tenker at det er så alvorlig at det må følges opp med nye tilsyn, sier Ragnhild Orvik, seksjonssjef for produkttilsyn i Miljødirektoratet, til NRK.

Ragnhild Orvik

FØLGER MED: Ragnhild Orvik, seksjonssjef for produkttilsyn i Miljødirektoratet.

Foto: John Petter Reinertsen / Miljødirektoratet

Varsler flere kontroller

I løpet av fjoråret gjorde direktoratet stikkpøver i to omganger på 100 smykker hos kleskjeder

og butikker for å teste innholdet av farlige kjemikalier.

Av de 22 prøvene de sendte inn til analyse var det fem som kom tilbake med strykkarakter. Årsaken var at de inneholdt for store mengder nikkel, kadmium eller bly.

Mens nikkel er den vanligste årsaken til kontaktallergi og kan gi merker på huden, er kadmium et giftig stoff som kan skade nyrene. For store mengder med bly kan føre til skader på nervesystemet.

Indiska halssmykke

UTE AV MARKEDET: Etter Miljødirektoratets kontroll måtte Indiska ta smykke vekk fra sitt sortiment.

Foto: Miljødirektoratet

– Selv om de fleste overholder reglene, så gjør ikke alle det. Dette er viktige funn, og slike kontroller er noe vi kommer til å fortsette med. Spesielt fordi dette er produkter som det selges mye av, og særlig til ungdommer, påpeker Orvik.

Armbånd Indiska

SELGES IKKE LENGER: Dette armbåndet fra Indiska er blant smykkene som inneholdt for mye av helseskadelige metaller.

Foto: Miljødirektoratet

Butikkjeden Indiska finnes i en rekke byer i Norge. Tre av smykkene som de har solgt i Norge er nå stanset av Miljødirektoratet. At store aktører i bransjen er på listen, mener Orvik er alvorlig.

– Det viktigste har vært å få stanset salget. Vi har pålagt butikkene å informere sine kunder slik at de kan levere produktene tilbake, sier hun.

Indiska beklager

Salget av smykkene stanset umiddelbart etter Miljødirektoratets kontroll, opplyser Indiska overfor NRK.

– Vi beklager at dette kunne skje, og har undersøkt problemfaktoren og tatt grep slik at dette ikke skal skje igjen, skriver Fredrik Henriksson, presseansvarlig i Indiska, i en epost.

Han forklarer at det hele belager seg på en brist i kontrollen mellom en leverandør og en underleverandør, men at norske kunder kan være sikre på at produktene de selger ikke er helsefarlige etter tiltakene de har satt inn.

– At det har skjedd er synd, men vi vurderer at vi etter gjennomførte tiltak kan forhindre at dette skal kunne gjenta seg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ