Hopp til innhold

Om Borten Moe: – Viser at han er en elendig lagspiller

Sp-nestleder Ola Borten Moe avslørte utfallet av det lukkede sentralstyremøtet i et avisintervju nesten to timer for tidlig. Det går ikke upåaktet hen.

Ola Borten Moe

Ola Borten Moes intervju om utfallet av tirsdagens møte, lenge før møtet var ferdig, hisser opp partifeller.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette er bare nok et bevis på at Ola Borten Moe er en politiker som setter seg selv foran partiet. Han er en elendig lagspiller, sier en kilde i Senterpartiet til NRK.

Allerede klokken 8 tirsdag morgen møttes ledertrioen i Sp, før de gikk videre i hasteinnkalt sentralstyremøte. Der skulle de i alt 12 sentralstyremedlemmene fatte vedtakene som formelt må på plass for å kunne gi partiet en ny ledelse under det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

På forhånd var det bebudet en pressekonferanse med avtroppende partileder Liv Signe Navarsete og generalsekretær Knut M. Olsen i etterkant av sentralstyremøtets slutt, rundt klokken 15.30.

Men Navarsete og Olsens budskap om at hele sentralstyret stiller plassene sine til disposisjon var da forlengst spredd i alle landets medier, etter at 1. nestleder Ola Borten Moe avslørte utfallet av sentralstyremøtet i et intervju med VG nesten to timer tidligere.

– Sentralstyret har nå innstilt at valgkomiteen får et uinnskrenket mandat, som betyr at landsmøtet vil få i oppdrag å sette sammen et nytt sentralstyre, min plass inkludert, røpet Borten Moe i intervjuet, som ble publisert klokken 14.11.

Skapte stor frustrasjon i sentralstyret

Flere kilder NRK har snakket, både personer som var tilstede på sentralstyremøtet og andre med inngående kjennskap til møtet, bekrefter at VG-oppslaget med Borten Moe ble tatt svært ille opp av flere i sentralstyret.

Den omstridte trønderen forlot tirsdagens sentralstyremøte lenge før det var over, angivelig fordi han «måtte ordne noen greier». Intervjuet med VG ble gjort i forbifarten på vei ut fra partikontoret.

– Det var flere som kommenterte og uttrykte misnøye med dette. Det er ikke greit at en nestleder lekker fra et pågående sentralstyremøte overfor en avis. Spesielt ikke når han vet at partilederen skal holde pressekonferanse om saken etter at møtet er over, sier en annen kilde.

Også denne kilden understreker at Borten Moe fremstår seg som en sololøper i måten han opptrer på.

Ola Borten Moe har ikke besvart NRKs henvendelser om denne saken. Det har heller ikke Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen.

Lar landsmøtet velge helt ny ledelse

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete møtte pressen etter møtets slutt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

På sentralstyremøtet tirsdag ble det formelt avgjort at Senterpartiet skal holde ekstraordinært landsmøte på et hotell i Oslo-området mandag 7. april.

– Sentralstyret vil gi organisasjonen mulighet til å gjennomføre en åpen og demokratisk prosess på fritt grunnlag. Derfor stiller hele sentralstyret sine plasser til disposisjon, åpnet Liv Signe Navarsete da hun møtte pressen etter møtets slutt.

På forhånd hadde både medier og flere Senterparti-politikere gått langt i å slå fast at utfallet måtte bli at hele sentralstyret stilte sine plasser til disposisjon, men sentralstyret brukte likefullt over fire timer på å ta stilling til dette.

Navarsete sa under pressekonferansen at alle fylkeslagene nå skal komme med innspill på personer de ønsker inn i partiledelsen.

– Det er viktig at valgkomiteen kan sette sammen en ledertrio som kan skape den roen jeg tror hele partiet skriker etter, sa Navarsete.

Valgkomiteen skal nedsettes under et landsstyremøte i Senterpartiet mot slutten av januar.

Konstant konflikt

Forholdet mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe har vært et vedvarende uromoment de siste årene av Navarsetes tid som leder i Senterpartiet.

I arbeidet med evalueringsrapporten etter det rekordsvake valgresultatet i høst skal 2. nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum ifølge VG ha uttalt at forholdet mellom partiets leder og 1. nestleder var preget av mistillit.

Flere fra Liv Signe Navarsetes fløy i Senterpartiet har i dagene etter at partilederen varslet sin avgang tatt til orde for at også Borten Moe burde varsle at han ikke tar gjenvalg som nestleder under det ekstraordinære landsmøtet i april.

Relasjonen mellom de to partitoppene ble også et tema under spørsmålsseansen etter Navarsetes pressekonferanse tirsdag.

– Hadde du lyktes bedre som Senterparti-leder uten Ola Borten Moe i partiledelsen?

– Jeg ser at mediene spekulerer i dette. Det blir bare et hypotetisk spørsmål jeg ikke har noe svar på. Ola og jeg har oppnådd store resultater sammen den tiden vi har sittet i ledelsen sammen, svarte Navarsete på NRKs spørsmål.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger