Statens strålevern vil kutte ned på røntgenundersøkelser

Statens strålevern mener opp mot én av tre røntgenundersøkelser er unødvendige. Fordi røntgen og CT er kreftfremkallende, vil strålevernet nå få ned bruken.

Undersøkelse fra Statens strålevern

AKSJON: Statens strålevern og Ahus lanserer en informasjonsfilm om røntgen- og CT-undersøkelser. Norge går sammen med 17 andre land i en felles aksjon mot unødvendige undersøkelser.

Foto: Skjermdump fra informasjonsfilm / Statens strålevern / Ahus

– Det er sterke indikasjoner på at det er et overforbruk av røntgen- og CT-undersøkelser i Norge og Europa, sier Eva Friberg, fagdirektør i Statens strålevern.

Til uka lanserer hun sammen med strålevernmyndighetene i 17 andre europeiske land en aksjon for å få ned antallet unødvendige røntgen- og CT-undersøkelser i helsevesenet.

Strålingsmyndighetene har to hovedgrunner til aksjonen:

  • Røntgenstråling er kreftfremkallende
  • Unødvendige undersøkelser får samfunnsøkonomiske konsekvenser

Barn er spesielt utsatt

Eva Friberg, Statens strålevern

FAGDIREKTØR: Eva Friberg i Statens strålevern.

Foto: Pressefoto

– Røntgenstråling har evne til å skade cellene våre. Noen ganger klarer ikke cellene å reparere disse skadene som over tid kan utvikle seg til kreft. Antall skader på cellene øker med økende stråledose. Barn er spesielt utsatt, de har tre ganger så stor risiko for å utvikle kreft fra stråling enn voksne, advarer Friberg.

Ifølge Statens strålevern er trolig mellom 20 og 30 prosent av alle røntgen- og CT-undersøkelser som gjennomføres unødvendige, og de ønsker en strengere henvisningspraksis.

Men de retter også en pekefinger mot norske pasienter:

– Vi ønsker å snu trenden i samfunnet om at pasienter krever røntgenundersøkelser for å forsikre seg om at de er friske. Mange pasienter har urealistiske forventninger til røntgenundersøkelser. Dessverre er det mange fastleger som ikke klarer å motstå presset fra pasienter som krever slike undersøkelser, sier Friberg.

– Er det ikke viktig at folk sjekkes og opplever trygghet?

– Det er viktig at pasienters bekymring for sykdom tas alvorlig, men det betyr ikke at det må utføres en røntgenundersøkelse for å bekrefte dette. Pasientene må få mer tillitt til at en god gammeldags klinisk undersøkelse er tilstrekkelig i mange tilfeller.

RØNTGEN

FILM: I informasjonsvideoen fra Statens strålevern og Ahus er budskapet strengere henvisningspraksis og kvalitetskontroll.

Foto: Skjermdump fra informasjonsvideo / Statens strålevern / Ahus

– Også kiropraktorer og manuellterapeuter

Leder for allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, er enig at det er lurt å se på henvisningsrutinene. Samtidig påpeker han at det ikke bare er fastlegene som henviser.

– Fastlegene henviser selvsagt mye, men det gjelder jo også våre kolleger på sykehuset. Vi har også fått inn andre grupper nå som har mulighet til å henvise til CT og røntgen, og det er manuellterapeuter og kiropraktorer. Så skal vi nærme oss dette, er det viktig at alle involveres, sier Øren til NRK.

Tom Ole Øren

LEDER: Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Statens strålevern påpeker at unødvendige undersøkelser av friske pasienter gjør at ventelistene blir lengre for de som er syke og at det får betydning for økonomien i helsevesenet. Øren er enig:

– Det er viktig å fokusere på det samfunnsøkonomiske. Vi bruker mye ressurser og penger på disse avanserte undersøkelsene og det kan føre til at vi nærmest stjeler ressurser fra personer som hadde trengt det raskere.

Resultatene fra aksjonsuka vil bli drøftet av de europeiske strålevernmyndighetene i mars neste år.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger