– Jeg har følelsen av å være på interrail!

Statsminister Jens Stoltenberg rakk seg over Atlanteren før også flyplassene sørover i Europa ble rammet av asken fra Island. men fra Madrid ble det alternative ruter for regjeringssjefen.

Video Stoltenberg i Madrid

Stoltenberg rapporterte fra mellomlandingen i Madrid.

– Akkurat nå står vi stille på grensen mellom Sveits og Tyskland, forteller Stoltenberg like etter klokken 18 i kveld.

– God stemning

Han er i likhet med tusenvis av andre rundt om i Europa, rammet av konsekvensene av vulkanutbruddet på Island.

– Vi fikk et fly til Basel fra Madrid, men det var det lengste nord vi kunne fly. Vi har sjekket alle mulige togforbindelser, men dels er de fulle og dels er det snakk om mange bytter og dårlige forbindelser, forteller han på telefon fra Tysklands-grensa.

Han forsikrer om at det er god stemning i følget, og at han har løpende kontakt med kontoret, helseministeren og samferdselsministeren. Slik har han kunnet delta i de vurderinger og overleveringer som er gjort i forhold til å håndtere situasjonen hjemme.

– Vi er opptatt av å hindre mest mulig av de problemene som oppstår og ikke minst sikre ambulansetjenesten så godt som overhodet mulig i denne situasjonen.

– Jeg er veldig for tog

Stoltenberg innrømmer at han får forsterket tro på den framtidige jernbanen.

– Jeg er veldig for tog, og det er også grunnen til at denne regjeringen har doblet innsatsen for tog fra rundt fem milliarder kroner til ti milliarder og skal fortsette å øke, fordi vi trenger tog uansett.

Det som nå skjer minner oss om hvor sårbare vi er overfor naturens mektige krefter, og at luftfart er sårbart - uansett hvor teknologisk avansert det er

Statsminister Jens Stoltenberg

Turen går videre med bil

Men til tross for at statsministeren er «veldig for tog» innrømmer han at forbindelsene nedover i Europa gjør det vanskelig å sette seg til rette i en vogn nrodover.

– Turen videre går nok med bil. Togforbindelse hadde vært best, fordi det er lettere å jobbe og lettere å slappe av synes jeg.

Men Stoltenberg opplyser om at togene til dels er fulle og dels er forbindelsene dårlige - «så det hadde tatt vesentlig lenger tid enn det å kjøre bil».

– Men jeg har en interrail-følelse, innrømmer han. Å være på en litt usikker rute gjennom Europa, som jeg husker jeg gjorde på 70-tallet. Vi kommer til å ha en fin tur oppover, avslutter statsministeren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger