Hopp til innhold

Stoltenberg avslutter klimaoppdraget: – Kan være ganske frustrerende

Denne uken er Jens Stoltenbergs siste som FNs spesialutsending for klima. Han innrømmer at arbeidet med en internasjonal klimaavtale kan gå frustrerende sakte, men han er likevel optimist.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg sier han blir skuffet dersom man ikke kommer frem til en internasjonal klimaavtale i Paris neste år.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det har gått mye saktere enn vi håpet på på 90-tallet, da vi kom frem til enighet om de første store internasjonale klimaavtalene, og det kan være ganske frustrerende. Utslippene vokser, og det er vanskelig å få på plass en internasjonal klimaavtale, sier Stoltenberg til NRK.

– Samtidig ser vi at utslippene går ned i mange land, ikke minst i den rike delen av verden. Vi ser også at mange fremvoksende økonomier, som blant annet Kina, nå gjennomfører betydelige klimatiltak. Det gjør at jeg er optimist med tanke på verdens evne til å få ned utslippene, selv om det haster.

NRK møter ham i den gamle boligen til forsvarssjefen på Akershus festning.

Det er her han har jobbet med innspurten i klimaoppdraget, og det er her han har forberedt den kommende tilværelsen som Nato-sjef.

– Min oppgave har vært å bidra til fremgang

Denne dagen står i klimaarbeidets tegn. Jens Stoltenberg presenterer den internasjonale klimarapporten han har vært med på å skrive. Så avvikler han oppdraget og tar med seg flytteeskene til Natos hovedkvarter i Brussel.

– Min viktigste oppgave har vært å bidra til fremgang i det internasjonale klimaarbeidet, bidra til at vi får en avtale i Paris i 2015 og kutt i verdens utslipp. Det har jeg jobbet med frem til disse dagene, men avvikler nå det arbeidet og går løs på jobben i Nato, sier Stoltenberg.

I løpet av sin tid som FNs spesialutsending i år har han blant annet hatt møter med næringslivsledere i World Economic Forum i Davos, møtt afrikanske statsledere under Den afrikanske unions toppmøte i Addis Abeba, talt til finansministre om deres viktighet i klimaarbeidet under et møte i Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken og hatt møter med Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrike president François Hollande.

Våren og sommeren har han brukt til å ta kontakt med ledere i rundt 80 land og regioner for å få dem til å støtte et opprop om karbonprising som skal legges frem på FN-toppmøtet i New York tirsdag i neste uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg og Francois Hollande

Jens Stoltenberg møtte Frankrikes president François Hollande for å snakke om blant annet klima i Paris i juni i år.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

– Det er vilje

Arbeidet som FNs klimautsending har vært oppløftende.

– Jeg opplever at det er vilje, og jeg opplever at en god del land faktisk er villig til å gjøre mer nasjonalt enn det de er villige til å forplikte seg til gjennom en internasjonal avtale. Det gjelder for eksempel de to største utslippslandene i verden, USA og Kina, sier Stoltenberg.

– Utslippene i USA går ned, og Kina innfører et eget system med klimakvoter og pris på utslipp og satser på fornybar energi, så det skjer en god del. Det gjør at vi kan tro at det er mulig å få til de reduksjonene som er nødvendig.

Til Dagens Næringsliv i dag sier Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft at de norske klimamålene kan vise seg å være for ambisiøse.

– Vi vil oppfylle våre internasjonale forpliktelser, men slik det ser ut nå, ser vi at det er veldig krevende å nå målet for nasjonale utslippsreduksjoner i 2020. Men det skal ikke være til hinder for at vi skal prøve, sier Sundtoft til avisen.

Jens Stoltenberg vil ikke kommentere konkrete forhold i norsk politikk, men gir ikke inntrykk av at han synes ambisjonsnivået burde overraske noen.

– Norges klimamål er ambisiøse mål, men det visste vi jo alle da de ble vedtatt i 2012, og det er ikke en vesentlig annen virkelighet nå enn i 2012. Vi hadde langt på vei samme kunnskap om norsk økonomi og utviklingen frem mot 2020 da som vi har i dag, sier Stoltenberg.

Blir skuffet hvis det ikke blir Paris-avtale

Mens han er i full gang med jobben som Nato-sjef, skal verdens ledere jobbe frem mot klimatoppmøtet i Paris i november 2015.

Stoltenberg både tror og håper at det til tider frustrerende langsomme klimaarbeidet der skal resultere i en internasjonal klimaavtale.

– Jeg blir skuffet hvis det ikke blir noen avtale i Paris. Men jeg både tror og håper det blir en avtale. Det jeg mener er den største usikkerheten, er hvor ambisiøs, hvor konkret og hvor forpliktende avtalen blir. Det er en fare for at det blir en avtale som ikke er sterk og forpliktende nok, men det er bedre enn alternativet – som er ingen avtale.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg forlater norsk politikk og klima-arbeidet for FN og setter nå kursen for Nato og Brussel.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

AKTUELT NÅ