NRK Meny
Normal

Stoltenberg: – Håper man greier å gjenskape stemningen på Utøya

Jens Stoltenberg besøker onsdag Utøya, der AUF har sin første sommerleir siden terrorangrepet i 2011.

Jens Stoltenberg forteller hvordan det er å være tilbake på AUF-leir på Utøya

PÅ UTØYA: Jens Stoltenberg mener AUF har jobbet hardt for å finne balansen mellom å gjøre øya til et minnested og et sted for ungdomsleir.

– Det er spesielt og veldig annerledes at hundrevis av ungdommer igjen er her på leir og uttrykker glede og livskraft. Det er en enorm kontrast til det Utøya er blitt forbundet med siden 22. juli, som er sorg, savn og død, sier Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO og tidligere partileder for Arbeiderpartiet.

– AUF må finne balansen

Stoltenberg var Norges statsminister da landet ble rammet av terror for fire år siden. Nå er han en av gjestene på AUFs første sommerleir på Utøya siden angrepet.

– Utøya vil alltid bære med seg det som skjedde i 2011, men jeg håper at man også greier å gjenskape noe av den stemningen og den tilhørigheten som øya har gitt til så mange ungdommer gjennom så mange år, sier Stoltenberg som selv har nær tilknytning til stedet gjennom sin bakgrunn fra AUF.

Jens Stoltenberg på Utøya 2015

POPULÆR: Mange spurte Jens Stoltenberg om de kunne få ta bilde med ham.

Foto: Siv Sandvik/NRK

Han mener AUF må finne en balanse mellom å gjøre øya til et minnested og et sted «som ungdommen tar tilbake».

– Det opplever jeg at AUF har jobbet veldig hardt for å få til, sier Stoltenberg

– Det er det doble budskapet AUF kommer til å leve med her på Utøya i all tid fremover, sier han.

– Må akseptere ulike meninger

– Det er ikke alle som er enige i at øya skal tas i bruk til politisk verksted og sommerleir for ungdommer. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker det er veldig viktig å akseptere og forstå at folk har ulike meninger og opplever sorg – og hvordan det skal håndteres – på veldig forskjellige måter. Derfor er det ikke mulig å finne én løsning som ivaretar alle hensyn. Men det handler om å finne balansen, sier Stoltenberg.

AUF gjennomførte sin første sommerleir etter terrorangrepet i 2013, men leiren ble da ikke holdt på Utøya. Årets sommerleir på Utøya varer til søndag 9. august.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger