Stoltenberg fløy den samme ruta i 1995

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget reiser i dag på befaring i de flomrammede områdene i Gudbrandsdalen.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg vil selv besøke de flomrammede områdene i dag.

Foto: NRK

Stoltenberg og Storberget flyr i dag til Koppang, Kvam og Lillehammer.

Akkurat den samme ruta som en ung energiminster Stoltenberg fløy sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland og justisminister Grete Faremo fløy etter storflommen i 1995.

I en samtale mellom Storberget og helikopterpiloten forteller Stoltenberg at han for 16 år siden landet på de samme stedene.

– Det var nok enda mer vann den gangen, men vi landet på de samme stedene, fortalte Stoltenberg.

Bilde av Koppang

På sin egen Twitter-side la Stoltenberg ut et bilde av flomrammede Koppang.

Foto: SMK

Idag har han med seg justisministeren, som selv er fra Elverum.

– Vi reiser inn for å gi anerkjennelse til alle de menneskene som har stått på for å begrense skadene. Uten den innsatsen ville skadene av flommen vært mye større, sier Stoltenberg til NRK.

Hvilke tanker gjør du deg om det som har skjedd?

At vi på nytt har vært vitne til at naturen er mektig. Det er sterke naturkrefter som vi aldri vil kunne temme i dette landet vårt, men som det handler om å kunne håndtere når de slår til, som de har gjort med mye nedbør og sterk snøsmelting nå, sier Stoltenberg, før han legger til.

– Jeg har også voldsomt stor respekt for det arbeidet som er blitt gjort. Alle de som har stilt opp, ikke minst frivillig innsats, for å begrense skadene.

Justisminister Knut Storberget (Ap) og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) planla å reise på befaring lørdag, men denne turen måtte avlyses på grunn av dårlig vær i området.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kvam

Ødeleggelsene er store etter flom og ras i Kvam i Oppland.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Lover penger

Flere hundre personer er fortsatt evakuert som følge av storflommen i Gudbrandsdalen. De evakuerte bor enten privat hos venner eller familie eller på hotell, opplyser politiet.

Flest evakuerte er det i Midt-Gudbrandsdal, som omfatter Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron. I tillegg er en del evakuert i Gausdal, Øyer, Sel og i Vågå.

Rundt 30 hus ble evakuert etter at to ras gikk vest for Otta søndag formiddag. Rasene gikk i en svært bratt dalside ved boligområdet Nyseterjordet.

E6 gjennom Gudbrandsdalen ble søndag åpnet for trafikk. I første omgang med manuell dirigering.

Opprydningsarbeidet etter storflommen i Sør-Norge er bare så vidt kommet i gang, men samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) garanterer at det er nok penger til arbeidet.

– Her skal alt gjøres som kan gjøres for å utbedre disse veiene. Vi skal stille opp og det skal ikke stå på penger. Det skal heller ikke gå ut over andre prosjekter, sier Kleppa til NRK.

Bygget for lavt

Veisjefen i Oppland, Arild Evensen, innrømmet i går at nye E6, som har kostet flere milliarder og som skal ferdigstilles 2013, er bygget for lavt i terrenget.

– Slik situasjonen er nå, er det klart at E6 skulle ligget høyere, sier Evensen, som tilføyer at dette nå vil bli tatt opp til diskusjon.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger