– Jeg lover å alltid være sosialdemokrat

FOLKETS HUS (NRK.no): Det ble spøkt med forholdet til tall og ender, med Taxi- og solbrille-Jens, da en tydelig rørt Jens Stoltenberg ble hyllet av sine egne på Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets ekstra ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo lørdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er ikke så lett å bli partileder i Arbeiderpartiet, men det er ikke så lett å gå av heller. Dere vil klare dere uten meg. Det er hardt å innrømme, men det er sant. Man kan ikke eie et parti. Jeg er dypt takknemlig for at jeg har hatt dette vervet, sa Stoltenberg i sin aller siste tale som partileder.

For i dag er det slutt. Etter 12 år som partileder tar Jonas Gahr Støre over.

– Men jeg angrer ikke, bedyrte Stoltenberg til pressen etter talen.

– Sosialdemokrat med hjertet og hodet

Til tross for at Stoltenberg fratrer alle sine politiske verv i Arbeiderpartiet når han går til Nato, lover han fortsatt å betale kontingenten.

– Og mer enn det: Jeg vil alltid forbli sosialdemokrat i mitt hjerte, sa Stoltenberg.

Så fortsatte han med å fortelle hvorfor han velger å være sosialdemokrat.

– Jeg er sosialdemokrat både med hjertet og med hodet. Med hjertet fordi jeg tror på og brenner for våre grunnleggende verdier. For frihet og rettferdighet. Med hodet fordi jeg ser at å løse oppgaver i fellesskap er den beste måte å organisere samfunn på, fortsatte Stoltenberg.

Fikk hilsen fra Bill Clinton

Under landsmøtet ble filmen laget av Arbeiderpartiet «Morna Jens». Her fikk han hilsener fra Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Melinda Gates, frisøren hans, Solveig Kloppen, Mona Sahlin, Datarock og Bill Clinton.

Det ble spøkt med at Stoltenberg kunne begynne i Statisk Sentralbyrå når han er ferdig i NATO, andefamilien han hadde boende i hagen, taxi- og solbrille-Jens.

Se filmen fra landsmøtet her:

Under landsmøtet ble filmen «Morna Jens» vist frem. Her fikk han hilsener fra Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Melinda Gates, frisøren hans, Solveig Kloppen, Mona Sahlin, Datarock og Bill Clinton.

Jens Stoltenberg ble takket av på landmøtet med en overraskelsesfilm fra partiet.

– Kommer ikke til å savne plansjene

Stoltenbergs kjærlighet for tall og plansjer, kommer jeg ikke til å savne, sa Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen spøkefullt i sin tale til Stoltenberg.

– Jeg kommer ikke til å savne alle plansjene og pilene dine. Jenta mi på tre år får igjen tusjene sine etter at du skulle forklare hvordan det hang sammen for Dagens Næringsliv, sa Pedersen til latter fra salen.

Men talen bar også preg av alvor, da Pedersen tok opp hvordan Stoltenberg håndterte katastrofen som rammet den 22. juli 2011.

– Du sto oppreist da det virkelig gjaldt. Reiulf Steen sa det egentlig best: Du stod som en fakkel i mørket. Vi takker deg for styrken du viste og varmen du gav. Vi er så glad i deg. Vi takker deg for alle hverdagene du har delt med oss.

– Du beskrives som var, omsorgsfull og ikke minst kjekk og stilig. Tusen takk fra alle oss, sa Pedersen.

Stoltenber og Pedersen

Jens Stoltenberg klemmer nestleder Helga Pedersen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tomrommet fortsetter å fylle oss

Men landsmøtet var også preget av alvor. Sentralt i hyllesten sto hans håndtering av 22. juli.

Stoltenberg kom selv inn på fredagen for snart tre år siden. Savnet og tomrommet fortsetter å fylle oss, understreket han.

– Vi kan ikke få dem tilbake. Men vi kan minnes. Vi kan huske. Vi skal hedre dem.
Han fortalte om møtet med ofre og pårørende etter Utøya-massakren, på Svalbard 1. mai i år.

– Der møtte jeg foreldrene og broren til Johannes, jeg møtte foreldrene til Simon og jeg møtte Viljar. Tre unge gutter som delte drømmer, delte engasjement. De reiste sammen til Utøya, sa Stoltenberg.

Johannes og Simon ble drept, Viljar var hardt såret, men overlevde.

– Historien om 22. juli er full av minner om ungdom som Simon og Johannes, full av historier som Viljars. Vi skal ta med oss både savnet og sorgen, men også gleden og livskraften. De kalde, vakre dagene på Svalbard ga også håp og tro. Håp om at vi aldri skal la oss kue.

Til tross for at Stoltenberg må fratre alle sine politiske verv i Arbeiderpartiet når han går til Nato, lover han fortsatt å betale kontingenten.

SE VIDEO: Stoltenberg takker for tilliten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger