Hopp til innhold

Stoltenberg presses av sine egne

– Min oppgave er å sørge for at vi fører en rettferdig flyktning- og asylpolitikk, sier statsminister Jens Stoltenberg, som presses til å snu i Maria Amelie-saken.

Video Politikerne reagerer på utsendelse av Maria Amelie

Se video: Dagsrevyen 13. januar 2011.

Kristin Halvorsen

– Jeg tror nok måten man har gått frem på her, har gjort at reaksjonene blir enda sterkere enn de i utgangspunktet ville ha vært, sier SV-leder Kristin Halvorsen til NRK.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Onsdag kveld ble papirløse Maria Amelie pågrepet på Lillehammer, etter å ha holdt et foredrag om situasjonen for nettopp papirløse.

NTB skriver i ettermiddag at den papirløse asylsøkeren og hennes advokat trolig går til sak mot Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort utvisningen.

Advokat Brynjulf Risnes sier at de skal gå nøye gjennom vedtaket som ble gjort onsdag.

- Jeg regner med at vi kommer til å gå til sak. Men det ville være feil å si at vi er kommet langt i prosessen, forteller Risnes til NTB.

SV-leder Kristin Halvorsen sier til NRK at måten man har gått frem på i forbindelse med pågripelsen onsdag kveld, har gjort at reaksjonene blir enda sterkere enn de i utgangspunktet ville ha vært.

– Hvis man virkelig skulle sette innvandringspolitikken på dagsorden, slik at mange fikk sympati med de som må kastes ut, burde man jo gå frem på nettopp denne måten: Nemlig å pågripe noen på trappen til Nansenskolen ved inngangen til Nansenåret, mener Halvorsen.

– Vanskelig sak

SV vil jobbe innad i regjeringen for å sørge for at Maria Amelie likevel kan få bli i Norge.

Partiet får støtte fra Venstre, KrF og Høyre, som alle mener det er meningsløst å kaste henne ut. Også stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet sier at saken er vanskelig.

Eva Kristin Hansen

Eva Kristin Hansen (Ap) har fått mange tilbakemeldinger fra folk i eget parti.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det at hun nå skal ut av landet, og egentlig kom inn i landet på bakgrunn av en beslutning foreldrene hennes tok, gjør at dette er en vanskelig sak, sier Eva Kristin Hansen (Ap).

Hun tror ikke hun er alene i Ap om å mene det, og viser til flere tilbakemeldinger fra folkevalgte i eget parti.

– Nødt til å likebehandle

Statsminister Jens Stoltenberg forstår at saken skaper reaksjoner, og at folk nå er villige til å demonstrere mot regjeringens politikk.

– Jeg forstår at folk demonstrerer, men min oppgave er å sørge for at vi fører en rettferdig flyktning- og asylpolitikk. Da er det nødt til å være slik at vi likebehandler mennesker: At de som trenger beskyttelse kan bli i landet, mens de som ikke er forfulgt og trenger beskyttelse ikke kan bli i landet, sier Jens Stoltenberg til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Demonstrasjon for Maria Amelie i Oslo

Rundt 1000 mennesker demonstrerte for Maria Amelie i Oslo torsdag kveld.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Er det rettferdig at en person som ikke har valgt det selv skal bli offer for dette regelverket, slik Maria Amelie nå blir?

– Ja, fordi det er veldig mange situasjoner hvor folk har blitt vurdert i lys av sine foreldre. Senest i helgen uttransporterte vi et stort antall mennesker til Irak, hvor mange var barnefamilier, påpeker statsministeren.

– Det kan virke urettferdig?

– Nei, jeg kan ikke skjønne at det er noe urettferdighet i at vi likebehandler tilfeller. At de som trenger beskyttelse får bli, mens de som ikke er forfulgt, ikke får bli, svarer Stoltenberg.

Regjeringen har uttalt at de ønsker å føre en streng innvandringspolitikk.

– De er viktig at de som ikke har lovlig opphold i landet reiser fra landet. Det er tøft, men nødvendig hvis vi skal sørge for at vi har et system som gjør at vi kan gi opphold, beskyttelse og ta vare på de som virkelig har problemer, som er forfulgt og de aller svakeste, og det er det vi nå sørger for, fastslår statsministeren.

Halvorsen demonstrerer ikke

Mange i SV vil demonstrere mot sin egen regjering i dag, men ikke partilederen.

– Nei, det vil jeg ikke, svarer Kristin Halvorsen på spørsmål om hun vil delta i dagens demonstrasjon utenfor Justisdepartementet.

Hun har ingen kommentar til om hun støtter demonstrasjonen eller ikke. Halvorsen mener saken har lite å si for klimaet innad i den rødgrønne regjeringen.

AKTUELT NÅ