NRK Meny
Normal

Stoltenberg om seg selv som barn: – Sårbar, lubben og utilpass

Jens Stoltenberg skriver i sin nye bok at han var dårlig på skolen, og først lærte seg å lese i fjerde, femte klasse.

Jens Stoltenberg

FRA SÅRBART BARN TIL NATO-SJEF: I dag er Jens Stoltenberg en mektig mann som Natos generalsekretær, men da han var liten slet han med å lese og skrive.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Ifølge Jens var en av grunnene til at foreldrene valgte å sende ham på Steinerskolen fordi de ikke «ikke ville stille for harde krav».

«Jeg var et sårbart barn, jeg hadde vært alvorlig syk og hadde ikke mange venner. Jeg var lubben, nesten litt tykk, stammet litt og slet på skolen. Jeg var utilpass på flere måter,» skriver han i boka «Min historie», som han lanserte fredag.

Uttrykte bokstaver i strømpebukser og ballettsko

Det oppfattet læreren på skolen, og beordret ekstratimer i helseeurytmi for Jens, fordi han mente at det ville gjøre ham bedre i andre fag om han fikk utløp for sin energi på andre måter.

«I eurytmitimene uttrykte jeg bokstaver med kroppen iført strømpebukser og en slags ballettsko,» skriver Jens.

Da Jens ikke hadde lært seg å lese i fjerdeklasse, valgte hans far Thorvald å lære ham det selv ved kjøkkenbordet hjemme.

– I lesning går det ennu sakte for Jens

Jens fikk ros for sine egenskaper i sløyd og håndarbeid, men slet med å lese og skrive:

«Jeg var langt fra noe skolelys, og jeg tror ikke læreren så noen stor framtid for meg når det gjaldt boklig lærdom. Vi hadde ikke karakterer, men i vurderingsbrevene som ble sendt hjem, kom dette tydelig fram,» skriver den tidligere Ap-toppen.

En lærer skrev at: «I lesning går det ennu sakte for Jens» og utdypet: «Han er stadig i villrede med hvordan ordene skrives, – og det gjelder ikke bare de vanskelige ordene.»

På tross av vanskelige tider som skoleelev, utviklet Stoltenberg seg til å bli en norsk toppolitiker som voksen. Han var statsminister fra 2000-2001 og fra 2005-2013. I dag er han generalsekretær for Nato.

TOK OVER: Se utdrag fra fredagens Skavlan-sending, der Jens Stoltenberg forteller om konflikten med partifelle Thorbjørn Jagland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger