Hopp til innhold

Kalte statsråder inn på teppet etter miljøkrangel i media

Statsministeren liker dårlig at SV-statsråder åpent kritiserer energiminister Ola Borten Moe. Nå har sjefen ordnet opp på bakrommet.

ola borten moe og erik solheim

Olje- og energiminister Ola Borten Moe og Erik Solheim er uenige om hvordan CO2-rensingen på Mongstad skal foregå.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

– Jeg mener vi må unngå det.

Slik kommenterte statsministeren miljøkrangelen i regjeringa da han møtte til utspørring i Politisk valgkvarter torsdag morgen.

Sp vs SV

For etter at olje- og energiminister Ola Borten Moe har ertet på seg nesten alt som kryper og går i norsk miljøbevegelse, har også samarbeidsklimaet med SV surnet.

Først måtte han tåle at SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen kalte han «fersk» i faget.

Bakgrunnen var at energiministeren i slutten av august anklaget miljøbevegelsen for å legge «kjelker i veien» for fornybar energi.

– Jeg synes det er rart av en statsråd i en rødgrønn regjering å ikke se på miljøbevegelsen som en viktig samarbeidspartner, sa Kristin Halvorsen da hun fikk spørsmål om Borten Moes utsagn.

Knapt ei uke senere hisset Borten Moe på seg regjeringskollega SV igjen.

Beskyldninger om soloutspill

Denne gangen skyldtes spliden fullrenseanlegget for CO2 på Mongstad, og Erik Solheim likte dårlig at energiministeren slo fast at regjeringa ikke vil framskynde prosjektet.

– Nå må jeg være ærlig å si at jeg begynner å bli lei alle soloutspillene til Borten Moe i denne valgkampen.Dette kommer på toppen av hyllest til kulldrift ute i verden og mange synspunkter som ikke har dekning i regjeringa, sa miljøminister Solheim til NRK tirsdag denne uka.

Men verken Solheim eller Borten Moes håndtering av konflikten har imponert statsministeren.

I Politisk valgkvarter gjorde han det klart han misliker både SVs offentlige kritikk og Borten Moes skråsikre uttalelser.

– Jeg mener vi må unngå det, og derfor har vi også hatt en runde, en samtale, om hvordan vi skal håndtere denne saken, sier Stoltenberg.

Uenige om Mongstad-rensing

Bakgrunnen for Mongstad-krangelen er en fersk rapport fra Klima- og forurensningstilsynet (Klif) som slår fast at helsefaren forbundet med aminteknologien som brukes i fullskala rensing er mindre enn fryktet.

Borten Moe mener uansett at Statoil gjorde rett i å utsette rensingen i to år, mens Solheim ønsker fortgang i prosessen.

Stoltenbergs midlertidige løsning, som han bedyrer at både Sp og SV har gått med på, er å utsette krangelen til alle har finlest rapporten fra Klif.

– Nå er regjeringen helt enig om at vi skal gå gjennom den rapporten og så skal vi vurdere om, og på hvilken måte, den har konsekvenser for Mongstad-prosjektet, sier Stoltenberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger