Hopp til innhold

– Har et godt forhold til Thorbjørn i dag

Jens Stoltenberg roste tidligere politiske rival og Ap-kollega Thorbjørn Jagland under dagens pressekonferanse, og innrømmet at han ikke egentlig var noen tilhenger at det rødgrønne regjeringssamarbeidet.

Jens Stoltenberg

– FIKK TIL MYE: – Jeg føler at jeg har et godt forhold til Thorbjørn i dag, og etter de vanskelige årene på 2000-tallet, etablerte vi et godt samarbeid igjen, sa han under pressekonferansen dagen etter.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I selvbiografien som ble publisert fredag forteller den tidligere norske statsministeren og Arbeiderparti-topp om hva som foregikk på bakrommet under viktige hendelser i norsk politikk.

Han innrømmer blant annet for første gang å ha holdt hemmelige møter for å skvise ut sin egen partileder Thorbjørn Jagland.

– Jeg føler at jeg har et godt forhold til Thorbjørn i dag, og etter de vanskelige årene på 2000-tallet, etablerte vi et godt samarbeid igjen, sa han under pressekonferansen dagen etter.

– Thorbjørn var en dristig nobelleder

Ifølge Stoltenberg har han anstrengt seg for å gi et sammensatt og nyansert bilde av personene og konfliktene.

– Jeg skriver også i boka at jeg mener Thorbjørn hadde en viktig rolle som stortingspresident og at han var en dristig leder i nobelkomiteen. Jeg prøver å få fram at vi i mange år samarbeidet godt, og at han har fått til veldig mye bra.

Stoltenberg hevder at han ønsket at samarbeidet med Jagland skulle fungere.

– Det var ikke noe jeg ønsket mer, men det sluttet å fungere, og jeg gjorde de valgene som er beskrevet i boka, men Thorbjørn fikk til mye.

Thorbjørn Jagland opplyser overfor NRK at han ikke ønsker å kommentere Stoltenbergs bok.

Stoltenberg skriver også om hvordan han brukte sin venn og reklamemann, Kjetil Try, i sine politiske valg som statsminister, og om jevnlige møter med KGB da han var aktiv i AUF.

Boka inneholder også personlige historier om oppvekst og familielivet.

– Ingen tilhenger av de rødgrønne

På spørsmål om Stoltenbergs regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, svarte Stoltenberg ærlig på at det var et samarbeid tuftet på at han ikke hadde andre valgmuligheter.

– Jeg var ikke noen tilhenger at de rødgrønne, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, men nød lærer naken kvinne å spinne.

Stoltenberg fortsatte med å rose de andre partilederne i samarbeidet.

– Liv Signe, Åslaug og Kristin. De er periodevis veldig sta alle tre, og da kan man bli sliten, og de ble nok slitne av meg, men jeg har enorm respekt for alle. Over tid er jeg blitt veldig glad i dem, sa Stoltenberg.

Han sa han etter samarbeidet endret mening om dem, og at perioden beriket partiet og ham selv.

TOK OVER: Se utdrag fra fredagens Skavlan-sending, der Jens Stoltenberg forteller om konflikten med partifelle Thorbjørn Jagland.

– Uvant å snakke om seg selv

Stoltenberg åpnet med å si at pressekonferansen var forskjellig fra alle andre han har holdt.

– Jeg er litt ute av trening. Det er to år siden sist jeg hadde møte med et samlet norsk pressekorps, sa Stoltenberg, som på denne dag for to år siden ble generalsekretær i Nato.

– Det andre er at i dag skal jeg bare snakke om meg selv. Som den beskjedne mannen jeg er, så er dette uvant.

Magnus Takvam om Jens Stoltenbergs bok

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, kommenterer Stoltenbergs bok.

AKTUELT NÅ