Hopp til innhold

Stoltenberg hedret samiske Eli Anne i nyttårstalen

Jens Stoltenberg hedret i sin nyttårstale to jenter som sto opp mot mobbing.

Jens Stoltenberg talte til det norske folk 1. nyttårsdag.

NETT-TV: «Eli Anne snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing,» sa Jens Stoltenberg i nyttårstalen.

Eli Anne Nystad.

Eli Anne Nystad fra Karasjok

Foto: Privat

Det var i starten av oktober at samiske Eli Anne Nystad fra Karasjok ble satt fyr på og trakassert av en guttegjeng mens hun sto og ventet på bestevenninna utenfor det populære utestedet Downtown i Trondheim.

Hun valgte å stå fram med historien om hvordan hun ble hetset fordi hun var same.

1. nyttårsdag ble hun hedret i statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale.

«Samiske Eli Anne Nystad viste mot. Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det.»

«I stedet for å bøye hodet, tok hun et offentlig oppgjør med mobberne. Eli Anne snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing. Og ble et forbilde.»

Familien jublet

– Det ble skikkelig jubel her i huset blant tanter og kusiner, forteller Nystad til NRK.no rett etter nyttårstalen.

23-åringen er stolt og glad etter at hun ble fremhevet som en modig kvinne.

Stoltenberg innledet nemlig jubileumsåret for kvinners stemmeret i Norge med å hylle flere sterke kvinner.

– Det varmet spesielt å høre at jeg og Juliane hadde vist stort mot, sier Nystad.

Da Eli Anne sto fram i høst, fortalte hun at hun hadde sett seg lei på stygge kommentarer og trakassering.

– Jeg tenker at alle i Norge må få vite at det fortsatt skjer. Vi må få gjort noe med det, for dette vil jeg ikke oppleve igjen, sa Eli Anne Nystad til NRK.no etter den sjokkerende episoden i høst.

Hun forteller at hun var spent på reaksjonen som ville komme.

– Det har vært slitsomt å være profilert i media, men det har hjulpet med all støtten. Og det har faktisk ikke vært noen negative tilbakemeldinger, sier Nystad.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Natt til torsdag ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim.

Her blir Eli Anne Nystad forsøkt påtent

Vil straffe nettmobbere

Statsministeren trakk også frem en annen ung jente som har tatt en oppgjør med mobberne.

Juliane Asdal

Juliane Asdal møtte justisminister Grete Faremo i på Stortinget i desember. Fra venstre: Politisk rådgiver Elisabeth Helmersen, statsråd Grete Faremo, Juliane Asdal og stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

«Et annet forbilde er 15 år gamle Juliane Asdal fra Tromøy. Hun orket ikke lenger å se på at nettet flommet over av grov hets. Derfor startet hun antimobbe-kampanjen «Stop it» på Facebook. Kampanjen følges nå av ungdom fra nord til sør,» sa Stoltenberg.

– Stort, veldig stort.

Det er ordene Juliane velger etter nyttårstalen. Hun sier det er rart å oppleve at aksjonen hennes har fått så mye oppmerksomhet.

14. desember ble hun invitert til justisminister Grete Faremo.

– Å bli invitert til Grete Faremo, og komme i talen til Jens Stoltenberg. Det er ikke helt det man ville forvente av en 15-åring, sier Juliane.

Asdal er elev i 10. klasse på Arendal internasjonale skole (AIS). Hun har lenge engasjert seg sterkt i kampen mot mobbing, og har gjort dette til en kampsak både i ungdommens bystyre, der hun er medlem, og i elevrådet i skolen, der hun er leder.

– Jeg er politisk aktiv, men har ikke noen ambisjoner utover det. Det viktigste for meg er saken, sier Juliane.

Etter å ha fremhevet de to unge jentene, kom Stoltenberg over til lovforslaget regjeringen vil fremme.

«Jeg er enig med Eli Anne og Juliane. Ingen fortjener å bli mobbet. Og ingen skal få true andre uten konsekvenser. Derfor vil regjeringen at hatefulle ytringer på nettet skal straffes. Til våren vil vi fremme et lovforslag om dette til Stortinget. Men husk – vi har alle et ansvar for å ta et oppgjør med mobbing,» sa Stoltenberg.

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte dette. Jeg bruker aldri å lese nyheter om samer, fordi det står så mye negativt i kommentarfeltene under artiklene. Det er veldig trist. Jeg håper dette kan være med på å stoppe netthetsen, sier Eli Anne Nystad.

– Et steg i riktig retning. Nå får det faktisk konsekvenser ikke bare for mobbeofferet, men også for mobberen, kommenterer Juliane.

Even er Stoltenbergs forbilde

Jens Stoltenberg fortalte også om en historie som har rørt mange i året som er gått.

«Mitt personlige forbilde i 2012 er syv år gamle Even fra Salangen. Den tapre gutten nektet å dø i et branninferno for over to år siden, men de fysiske skadene ble verre enn vi orker å ta inn over oss. Even og familien kunne sunket ned i håpløshet. I stedet mobiliserte de et mot som beseiret sorgen og smertene.»

Tok oppgjør med snylterne

Mens statsledere verden over har snakket om de tøffe økonomiske tidene, skrøt Stoltenberg av at det er «lettere å få oppfylt den amerikanske drømmen i Norge enn i Amerika».

Men han påpekte at den norske modellen er avhengig av at alle bidrar.

«Enhver må spørre seg selv – hva er mitt bidrag? Åpner vi for at noen slipper unna, for eksempel ved å snyte på skatten, jukse med trygden, eller gi seg selv høye lønnstillegg mens andre viser moderasjon – da ødelegges limet i samfunnet vårt, og tilliten til fellesskapet svekkes,» sa Stoltenberg.

Ellers tok Stoltenberg blant annet opp vaksinering for å redde liv og foruroligende issmelting.

AKTUELT NÅ