NRK Meny
Normal

Får hard medfart av forskere

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bruker for lite tid på å snakke om forskning og virker lite interessert, mener flere forskere.

Helga Pedersen og Jens Stoltenberg
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Arbeiderpartiet har valgt å satse på kultur og barnehageplasser, sier Gunnar Sivertsen, forsker ved Nifu Step, til Aftenposten.

Sivertsen mener at Ap kun har gått inn for en minimumsbevilgning til forskningssektoren.

– Hadde Ap og Stoltenberg vært glødende opptatt av dette feltet, ville de konkretisert noen milliardsatsinger og satt noen vilkår i forhold til resultater og endrede styringsformer, men det gjør de altså ikke, sier Sivertsen.

Han legger til at den opprinnelige Forskningsmeldingen lovet at bevilgningene til forskning og høyere utdanning skulle være på 1 prosent av bruttonasjonalprodukt innen 2013, men at årstallet ble fjernet i den endelige versjonen.

– Vanskelig med dialog

Også i Universitets- og høyskolerådet opplever de at Ap er uinteressert i forskning og høyere utdanning.

– Det er slik det virker på oss, vi føler at vi ikke får nødvendig gjennomslag for gode tanker om satsing på forskning, sier generalsekretær Ola Stave i Universitets-og høyskolerådet.

Han mener også at det er vanskelig å få til en dialog med Ap.

– Vi får ikke Ap i tale, og det er ikke bra. Landets største parti burde hatt en dialog med for eksempel rektorene for universiteter og høyskoler, mener Stave.

Det synet blir støttet av leder Bjarne Hodne i Forskerforbundet.

– Vi har invitert alle partier til å komme med en forskningsappell i valgkampen. De fleste har svart allerede, noen har meldt fra om at de vil svare, men Ap har vi ikke hørt noe fra. Og denne henvendelsen er sendt direkte til Stoltenberg. Hvor blir det av dem, spør Hodne.

– Har brukt mye tid

Professor ved Senter for profesjonsstudier ved Høyskolen i Oslo, Rune Slagstad, har samme oppfatning.

– Jeg kan bekrefte Stoltenbergs manglende interesse for forskning og høyere utdanning med en personlig historie, sier Slagstad og forteller at han sendte et personlig brev til Stoltenberg der han forslo å opprette en egen statsrådsposisjon ved Statsministerens kontor med ansvar for kunnskapspolitikk.

– Jeg fikk ikke noe svar, noe jeg syns var skuffende, påpeker Slagstad.

Stoltenberg har verken hatt tid eller anledning til å kommentere kritikken. Aps fraksjonsleder i Stortingets kirke–, utdannings og forskningskomité, Gerd Janne Kristoffersen, kjenner seg imidlertid ikke igjen i kritikken.

– Tvert imot, vi har brukt masse tid både på å ta imot dem som vil snakke med oss, og for å få mer penger til forskning og høyere utdanning. Det viser tallene at vi har klart, sier Kristoffersen, som legger til at hun synes det er alvorlig om forskningsmiljøet oppfatter partiet som uinteressert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger