Dobler nødhjelpen til Haiti

Regjeringen dobler nødhjelpen til jordskjelv­rammede Haiti fra 100 til 200 millioner kroner, opplyser statsminister Jens Stoltenberg.

Isskulptur for Haiti-ofrene, Oslo

Et symbol for ofrenes smerte: Skulptør Peder Istads is-skulptur for Haiti ved Rådhuset i Oslo.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Pengene kanaliseres gjennom ulike FN-organer og de frivillige organisasjonene som arbeider i Haiti. Kvinner og barn skal prioriteres når pengene skal brukes.

I tillegg til ren nødhjelp, som mat, vann og medisiner, må både økonomi, infrastruktur og selve regjeringsapparatet gjenoppbygges i Haiti, har FN slått fast.

- Haitis regjering har bare fått halvparten av det de har bedt om. Derfor dobler vi Norges bidrag, sier Stoltenberg.

Norge adopterer ikke nå

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenbergs regjering besluttet søndag ettermiddag å doble innsatsen.

Foto: Christian Thommasen / Scanpix

Mange foreldreløse barn fra Haiti blir adoptert til USA og Frankrike gjennom lynrask saksbehandling nå, som en del av hjelpetiltakene. Men Redd Barna i Norge maner til forsiktighet, og understreker at barn har rett til å være sammen med sine familier.

- Vi kan ennå ikke vite nok til å åpne for adopsjon fra Haiti til Norge, sa Bente Dalseth i Redd Barna til NTB denne uka. Dalseth er spesialrådgiver for beskyttelse av barn i krig og konflikt.

"Dugnad for Haiti"

Søndag kveld holdt musikk-Norge artist-dugnad for Haiti i Operaen i Oslo. Pengene fra konserten går til Røde Kors og Kirkens Nødhjelp.

Konserten ble også overført på NRK1, og kan også ses i Nett-TV i ettertid.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger