Hopp til innhold

Stjålne mobiler selges videre i butikker i Oslo

Mobiltelefonene ranerne og lommetyvene tar ender opp i telebutikker i Oslo, basarer på Grønland og nettbutikker. Noen fraktes ut av landet og selges i Pakistan og Afghanistan, ifølge politiet.

Ran ved Bergkrystallen T-banestasjon i Oslo

Ranere fikk med seg en mobiltelefon og en bag fra et ran på Bergkrystallen i Oslo i november. Hovedstaden har vært preget av mange mobilran i høst.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Roar Kvassheim

Roar Kvassheim er leder for innsatsgruppen for lommetyveri i Oslo politidistrikt.

Foto: Petter Sommer/NRK
Stovner senter og T-banestasjon var åsted for et barneran 7. april 2013

Flere av ranene skal ha skjedd ved Stovner senter og T-banestasjon.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Vi ser at stjålne mobiltelefoner ender opp i telebutikker, på bruktmarked på Grønland i Oslo og på Finn.no. Det er gjort flere beslag i butikker som selger tyvegods i Oslo. Helere kontakter også folk på gata og spør om de vil kjøpe en mobil, sier leder for innsatsgruppen for lommetyveri i Oslo politidistrikt Roar Kvassheim til NRK.no.

Telefonene går fra lommetyv eller raner som selger til heler, som igjen selger til sluttkjøper. Kvassheim sier det er mange kanaler for salg av tyvgodset, og politiet jobber med å ramme markedet for stjålne mobiler.

– Deler av tyvgodset sendes ut av landet til Afghanistan og Pakistan. Vi retter en innsats mot dem som frakter mobiler ut av landet, sier han.

– Er det organisert?

– Vi ser i hvert fall at en del av lommetyvene som kommer til Norge vet hvem de skal kontakte i Norge for å få solgt mobilene videre, sier Kvassheim.

– Ikke ressurser til å spore all tyvgodset

Antall lommetyverier har eksplodert i Oslo de siste årene. I fjor ble rapportert om rundt 10.000 stjålne mobiltelefoner i hovedstaden. Samtidig ble det anmeldt et høy antall ran, blant annet mot barn i høst og i våres hvor gjerningsmennene ofte var på jakt etter smarttelefoner.

Mange av ranene og tyveriene har skjedd på Stovner på østkanten i Oslo. På Stovner politistasjonen har politiet jobbet på spreng for å etterforske ranssaker.

– Vi har ikke hatt ressurser til for å spore all hvor all tyvgodset etter mobiltelefonranene har gått videre. Vi har fokusert på å etterforske selve ranene, og vi har hatt andre spor som har ført oss til gjerningsmennene. Vi kunne gjort mer når det gjelder heleri, men det er et ressursspørsmål, sier politiførstebetjent Line Henriksen som ledet etterforskningsgruppa mot ranerne på Stovner politistasjon.

Også politiet på Stovner ser at sporene fører til butikker i Oslo sentrum.

– Vi har sporet er par telefoner som ble solgt til en butikk i Oslo sentrum og solgt videre derifra. Politiet er kjent med steder hvor det videreselges stjålne telefoner, og det er straffbart.

(Artikkelen fortsetter)

Beslag av stjålne mbiltelefoner

I november beslagla politiet store mengder mobiltelefoner på Grønland i Oslo.

Foto: NRK

– Ranerne sitter igjen med hundrelapper

Henriksen tror at gjerningsmennene har hatt lyst til å ha penger mellom hendene.

– Vi har sett tilfeller av at opptil syv personer begår et grovt ran for å sitte igjen med noen hundrelapper når fortjenesten skal fordeles mellom dem. Det er lite penger kontra hvor traumatiserende det må være for ofrene, sier hun.

Henriksen forteller de fortsatt har mobilran på Stovner, men at det har roet seg etter de mange ranene i høst.

– Vi har fokusert mye på ransoppklaring og løste 25 av 26 ranssaker fra i våres, sier hun.

Bot for å kjøpe stjålet mobil

Både Henriksen og leder for lommertyverigruppen Roar Kvassheim understreker at politiet ser strengt dem som måtte kjøpe en stjålet mobiltelefon:

– Kjøper du en stjålet telefon får du mest sannsynlig en bot av en viss størrelse. Kjøper man flere, og det er mer profesjonelt er det snakk om ubetinget fengsel, sier Kvassheim.

Politiet anbefaler alle å laste ned det nyeste operativsystemet for Iphone-brukere hvor det finnes en funksjon hvor du kan gjøre mobilen ubrukelig dersom den blir stjålet.

– Skal markedet for stjålne mobiler bli mindre må man gjøre noe med problemet på alle fronter, sier Kvassheim.

Ranerne gir tilbake eldre modeller

Leder for ransgruppen i Oslo Tor Erik Hoøen sier det er lett å omsette dyre telefoner.

– Det er attraktivt å stjele dyre mobiltelefoner fordi de er lette å omsette videre. Derfor har Oslo-politiet rettet en ekstra innsats mot helerileddet, og hatt flere aksjoner tilknyttet stjålne mobiltelefoner i desember, sier han.

Han tror årsaken til de mange ranene og tyveriene er at nesten alle har en dyr mobiltelefon, noe lommetyvene eller ranerne også vet.

– Vi har sett flere tilfeller av at eldre mobiltelefoner som ikke er så dyre blir gitt tilbake til offeret, sier Hoøen.

Reportasje fra Dagsrevyen

SE VIDEO: Bjørn-Tore Graadal (16) forteller at han og kamerater ble ranet i en skatepark.

AKTUELT NÅ