Hopp til innhold

Lund stiller spørsmål ved PSTs informantbruk

Ketil Lund mener det er vanskelig å se at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde noe godt grunnlag for å infiltrere radikale grupperinger på venstresiden i Norge.

Ketil Lund

OVERRASKET: Ketil Lund avdekket som leder av Lundkommisjonen fra 1994 til 1996 at de hemmelige tjenestene hadde bedrevet storstilt og ulovlig overvåkning av venstresiden i Norge. Han er overrasket over det som kom frem i Brennpunkt-dokumentaren.

Foto: NRK

Tirsdag fortalte NRK Brennpunkt historien om Christian Høibø, som har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i over ti år. I store deler av denne tiden infiltrerte og overvåket han organisasjoner på ytterste venstre fløy i norsk politikk. Opplysninger han fikk tak i ga han videre til PST.

Mens han lot som han var en dedikert venstreaktivist, kopierte Høibø medlemslister og abonnementsoversikter, og gjorde seg til venns med enkeltpersoner som PST ønsket å vite mer om.

Christian Høibø USA-ambassade

INFORMANT: Tirsdag fortalte NRK Brennpunkt historien om Christian Høibø, som har arbeidet som infiltratør for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i over ti år.

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

Høibø har også fortalt at PST fremdeles overvåker venstresiden i Norge.

Sliter med å se grunnlag

Ketil Lund avdekket som leder av Lundkommisjonen fra 1994 til 1996 at de hemmelige tjenestene hadde bedrevet storstilt og ulovlig overvåkning av venstresiden i Norge.

Han er overrasket over det som kom frem i Brennpunkt-dokumentaren. Lund tror ikke PST har grunnlag til å få informasjon fra infiltratører på bakgrunn av hva slags trussel enkeltpersoner i det venstreradikale miljøet representerer.

– Det er vanskelig for meg å se at det har foreligget noe grunnlag for at Blitz og disse internasjonale sosialistene hadde en virksomhet som utfordret nettopp de interesser som PST er satt til å beskytte, sier Lund til NRK.

Den tidligere høyesterettsdommeren mener PST må ha kjent godt til disse venstreradikale miljøene fra før av, og er skeptisk til bruken av infiltratører i slike miljøer.

– Så vidt jeg forstår, må Blitz ha vært godt kjent for PST på det tidspunkt. Det er klart at enkelte henga seg til ordensforstyrrelser fra tid til annen, men det er en sak for ordenspolitiet og ikke for PST, forklarer Lund.

SV vil ha svar

Etter at informant Høibø sto frem i NRK Brennpunkt, ønsker SV at kontrollutvalget på Stortinget går inn i saken.

Flere politikere vil nå undersøke om myndighetene har drevet ulovlig overvåkning i det politiske miljøet.

– Det skal jeg finne ut. De som har ansvaret for dette er EOS-utvalget, som følger med på sikkerhetstjenestene og kan undersøke om de har fått godkjenning til å drive med en slik infiltrasjonsvirksomhet som en har gjort på venstresiden, sa stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) til NRK tirsdag kveld.

– Har en fått godkjenning til det, er det ikke alvorlig. Har en ikke fått det, er det veldig alvorlig, fastslo Langeland.

Ønsket om EOS-utvalget må se på saken får han støtte for fra Arbeiderpartiets justispoltiske talsmann Jan Bøhler.

– Ja, jeg håper jo det. Det er Stortingets organ for å følge med på PST. Derfor føler jeg det er naturlig at vi får en rapport om det bpr det er såpass mye oppmerksomhet og så mange påstander om at regler kan være brutt, sier Bøhler til NRK.

Hallgeir Langeland (SV) mener PST konsentrerer seg mest om å holde oppsyn med venstresida, og ikke nok med høyresida.

VIL GRANSKE: Hallgeir Langeland (SV) vil undersøke om PST hadde godkjenning til å bedrive infiltratørvirksomhet eller ikke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ